N. Vo. | 29. 8. 2024, 21:54

Razkritje v Tarči: policisti so se morali pred Romi zakleniti v policijsko postajo

posnetek zaslona / RTVS Tarča

Prva oddaja Tarča nove sezone je bila posvečena romski problematiki, ki vse bolj načenja odnose med občinami, Romi in državo. Napetosti med Romi in prebivalstvom jugovzhodne Slovenije naraščajo. Kdo bo rešil situacijo?

Romi v Sloveniji predstavljajo približno 0,7 % prebivalstva, kar pomeni okoli 15.000 ljudi, ki večinoma živijo v Prekmurju in na jugovzhodu Slovenije v okoli 85 naseljih. Večina teh naselij je nelegalnih, kar še dodatno otežuje situacijo. Le redki Romi hodijo službo, saj se jim po njihovih besedah bolj splača prejemati socialne prispevke in otroške dodatke, kot pa hoditi v službo. Mnogi otroci ne obiskujejo šole, kar vodi v izolacijo in izključevanje iz družbe. Te razmere ustvarjajo getoizirane skupnosti brez prave družbene vloge, kar vodi v povečano število tatvin, vlomov, pretepov in celo streljanja.

Župan Šentjerneja, Jože Simončič, je v oddaji izrazil razočaranje nad razmerami v svoji občini: "Vedno več je kriminala in nezaupanja med ljudmi, očitno vlada ne zna opraviti svojega posla, ki ga je obljubila." "Tako da mi smo naveličani vseh obljub in če vlada ne opravi svojega posla, ga bomo morali pač mi," je napovedal. Poudaril je, da je občina že prijavila zasedbo občinskih zemljišč s strani Romov, vendar do danes niso prejeli nobenih odgovorov ali rešitev. "Boli nas to, da ne veljajo predpisi enako za Rome in Nerome," je še dodal.

posnetek zaslona / RTVS Tarča

Nezadovoljstvo lokalnih oblasti in prebivalcev

V oddaji so bili predstavljeni tudi nevideni posnetki incidentov, v katerih so bili vpleteni Romi in policisti. Očitno je, da se nezadovoljstvo med prebivalci povečuje, saj čutijo, da so pozabljeni in ignorirani s strani države. "Ljudje so nemočni, ko se nastanijo na njihovi zemlji," je izpostavila voditeljica oddaje Erika Žnidaršič in dodala, da ljudje menijo, da zakoni ne veljajo enako za vse.

Notranji minister Boštjan Poklukar je obsojal kazniva dejanja in zagotovil, da je policija poostrila varnostne ukrepe. Vendar pa ta poostren nadzor morda ni dovolj za obnovitev zaupanja med prebivalci in policijo, še posebej, če se izkaže, da so se policisti pred Romi zaklenili v policijsko postajo, kar je minister označil kot informacijo, ki je nima.

Nekdanji podžupan Kočevja Predrag Baković, ki prav tako te informacije še ni imel, je dejal, da je "to zelo slaba infomracija." "Že sedaj so prestrašeni, starejši v večernih urah ne upajo več stopiti ven, tako da se držijo doma in situacija je zaradi tega lahko zelo, zelo, zelo problematična. Če se je to res zgodilo, me skrbi in žalosti kot bivšega policista in seveda tudi kot občana." 

Napadi na policijsko postajo 

Po poročanju anonimnega bivšega policista, ki je dogodek opisal za oddajo Tarča, so Romi po kraji in streljanju zasledovali oškodovance vse do policijske postaje. Kljub temu, da so se oškodovanci zatekli v postajo, so Romi poskušali nasilno vstopiti, vendar jim to ni uspelo. Policisti so se zaklenili in poklicali pomoč, a so Romi še pred prihodom dodatnih patrulj pobegnili.

Policija je potrdila incident in aretirala 21-letnega osumljenca. Bivši policist je opozoril, da se takšne stopnje nasilja pred leti ne bi zgodile, saj je nasilje zdaj usmerjeno tudi proti drugim prebivalcem in ne le znotraj romske skupnosti.

Potrebni so tako kratkoročni kot dolgoročni ukrepi

Baković je še poudaril, da so za razreševanje trenutnih razmer potrebni tako kratkoročni kot dolgoročni ukrepi. Med kratkoročnimi je izpostavil krepitev policijskih enot na območjih, kjer so napetosti najvišje. Dolgoročno pa je treba razmisliti o bolj vključujočih politikah, ki bi Romom omogočile boljše možnosti za izobraževanje in zaposlitev.

Vsi sogovorniki so se strinjali, da trenutna situacija ni vzdržna in da je potrebno nujno ukrepanje. Lokalne oblasti so jasno izrazile, da ne bodo več dopuščale, da kriminal in nespoštovanje zakonov prevlada nad prizadevanji za sobivanje. Prebivalci so že izgubili potrpljenje, kar kaže na nujnost sprememb in hitrega ukrepanja.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec