R. K. | 13. 10. 2022, 06:00

S temi pametnimi nasveti lahko privarčujete pri nakupu živil

Bobo

Objavljamo enostavne trike, s pomočjo katerih boste pri odhodu v trgovino najlažje izbrali najcenejše izdelke, ki bodo hkrati tudi najvišje kakovosti.

V času vsesplošne draginje je še posebej pomembno, da smo pozorni na vsak evro, ki ga lahko prihranimo. Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so v ta nemen pripravili nasvete, ki nam lahko pomagajo, da bomo pri nakupovanju živil za posamezni izdelek plačali kar najbolj optimalno ceno.

Pri ZPS svetujejo, naj bomo pri nakupovanju pozorni na neto količine izdelkov, ki se lahko med seboj zelo razlikujejo. Priporočljivo je, da namesto prodajne cene posameznega izdelka med seboj raje primerjamo cene izdelkov za enoto. Povedano enostavneje, pozorni naj bomo na to, koliko evrov moramo odšteti za kilogram ali liter živila. Na ta način lažje primerjamo ceno istovrstnih izdelkov različnih proizvajalcev, tudi tistih, ki so na voljo v različno veliki embalaži. Tako hitreje zaznamo tudi prikrite podražitve izdelkov, ko na primer cena ostane na videz enaka, a se je 'skrčila' količina izdelka

Bobo

Ceno izdelkov lahko primerjamo tudi za posamezni izdelek v različnih oblikah. To storimo tako, da med seboj primerjamo na primer cene surovega graha, konzerviranega graha in zamrznjenega graha. 

Najnižja cena ni nujno tudi najboljša izbira

Na ta način lahko na trgu najlažje poiščemo alternativo, ki je cenovno ugodnejša. Ob tem pa pri ZPS opozarjajo, da cenejša izbira ni nujno vedno tudi najboljša, zato cena ne sme biti edino vodilo pri nakupovanju. Če želimo izbirati pametno in preudarno, moramo upoštevati tudi druge informacije o izdelkih. Pri tem svetujejo, da potrošniki poiščejo izdelke, ki imajo kar najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Največ namreč prihranimo, če med izdelki primerljive kakovosti izberemo tiste z nižjo ceno za enoto.

Prihranimo lahko tudi tako, da kupimo večje pakiranje izdelka, če ima nižjo ceno za enoto, a moramo pri tem poskrbeti, da bomo izdelek tudi v celoti uporabili. Pri ZPS pouarjajo, da bo le na ta način naš nakup resnično cenejši, brez zavržkov in tudi bolj trajnosten. V nasprotnem primeru svetujejo, da se raje odločimo za manjše pakiranje z nekoliko višjo ceno za enoto.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu