Uredništvo | 14. 9. 2024, 11:05

Žalostna usoda Sandija Zajca, ki je med poplavami reševal rojake: noro, kaj so mu naredili celo njegovi gasilci

PGD Mengeš/fotomontaža

Laži in manipulacije, odločno poudarja izobčeni gasilec, ki se je med lanskimi poplavami zasidral v srca številnih Slovencev.

Uničujoče poplave, ki so lani poleti prizadele večji del Slovenije, so k sreči vse bolj in bolj oddaljen spomin. A žal za vse to ne velja. Nekateri se še vedno niso postavili na noge, eden tistih, ki preživljajo pravo kalvarijo, pa je tudi Sandi Zajc. Pogumni gasilec iz PGD Mengeš je kljub temu, da je voda uničevala njegovo domovanje in premoženje, brez pomisleka reševal tiste, ki so jih poplave najbolj prizadele. Fotografija, kako iz poplavljenega vrtca nosi otroka, je postala kultna in se zasidrala v srca številnih Slovencev.

Kar je sledilo, je vsem dobro poznana zgodba. Ljudje so gasilcu priskočili na pomoč in zbrali več kot pol milijona evrov. A pri denarju se marsikaj tako začne kot tudi konča. Za Sandija Zajca je to pomenilo predvsem konec ljubezni. Na obeh področjih - tako osebnem kot službenem. S partnerico je šel po sporu zaradi denarja narazen, počilo pa je tudi med njim in PGD Mengeš. Tako pač je, denar je sveta vladar in marsikdo bi za prgišče evrov naredil vse. Kdo ima v celotni zgodbi prav in kdo ne, nikdar ni bilo v celoti razrešeno ...

RTV/Posnetek zaslona

Toda kje je danes Sandi Zajc in kaj se dogaja z njim? Gasilec je spregovoril za Slovenske novice in razkril, da tudi leto dni po uničujočih poplavah še naprej preživlja vse prej kot prijetno obdobje svojega življenja. "Trenutno vodstvo društva je z neupravičenimi in neutemeljenimi obtožbami povzročilo, da sem bil razrešen z vseh funkcij, takšne poteze pa kažejo resno škodo, ki jo lahko povzročijo osebne zamere in zlonamerna dejanja znotraj organizacij, kjer bi morala vladati solidarnost in sodelovanje. Pred poplavami so bili odnosi stabilni, delo z mladimi je potekalo v pozitivnem duhu skupnosti in predanosti gasilstvu. Po neupravičenih obtožbah so se ti odnosi močno spremenili, kar je škodovalo tako društvu kot širši skupnosti," je za Slovenske novice povedal Sandi Zajc.

Gasilec, ki je na hitro prehodil pot od junaka do zvezdnika čisto prave televizijske žajfnice, je poudaril, da se je v preteklosti v javnosti pojavilo marsikaj neresničnega in predvsem kopico laži. "Mnogo obtožb izhaja iz laži in manipulacij, kar žal vnaša razdor in nejasnost med ljudi. Ne smemo pozabiti, da ima vsaka laž kratke noge in da resnica slej ko prej pride na dan. To, kar se dogaja, ni samo osebna stiska, temveč tudi preizkus vrednot, ki jih kot skupnost cenimo. Pravica do resnice je temelj vsakega poštenega in pravičnega odnosa, še posebno v organizacijah, kot je gasilstvo," je za Slovenske novice dodal Sandi Zajc in razkril, da je od donatorjev dobival celo grozilna in žaljiva sporočila.

Sami Rahim

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec