8. 6. 2022, 22:00

Mariborčani se bodo prijeli za glavo: obeta se OBČUTNO višja cena te življenjske dobrine!

Profimedia/fotomontaža

Ne mine dan, da ne bi videli novih cen na izdelkih v trgovinah, vse višji so tudi zneski na položnicah. Kakšne skrbi imajo trenutno v štajerski prestolnici?

Mestni svetniki bodo obravnavali predlog Mariborskega vodovoda, po katerem bi se precej zvišale cene tamkajšne pitne vode. Kot kaže kar za 23,8 odstotka, poroča Lokalec.si.

In kakšno je pojasnilo?

V gradivu za prihajajočo sejo je zapisano, da so predračunski stroški vodarine za leto 2022 za 33,4 odstotkov višji od lastne cene za leto 2021. Medtem so predračunske cene za leto 2022 za 23,80 odstotkov višje od trenutno veljavnih cen, ki jih plačujejo uporabniki. 

Ob tem v Mariborskem vodovodu pojasnjujejo, da je glavni razlog uvodoma predstavljen dvig cen električne energije, ki se odraža na višjem strošku električne energije, višjih stroških črpanja vode in višjih stroških tranzita.

Profimedia

Pravijo, da imajo njihove cene številne bremenitve

Na Mariborskem vodovodu se še zapisali, da cene v njihovem sistemu niso primerljive s cenami na drugih območjih. Kot pravijo, njihove cene vključujejo tudi stroške obračuna vode, ki zajemajo vodenje evidenc o prodani količini vode, ki jih koristijo tudi druge javne službe

Prav tako ceno vodarine bremenijo stroški katastra, ki so po veljavni zakonodaji naloga in obveznost občin in bi stroške morale v celoti pokrivati posamezne občine, še poroča Lokalec.si.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije