STA/M.P. | 3. 11. 2022, 16:14

Se še spomnite slovenskih podjetij, ki naj bi nečloveško ravnali s tujimi delavci? To je nadaljevanje ...

Bobo/TV Slovenija/fotomontaža

Na afero je prva opozorila Delavska svetovalnica, ki je razkrila številne šokantne prakse delodajalcev.

Koprski policisti so sporočili, da se je zaključila obsežna kriminalistična preiskava, povezana s sumi storitve kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost pri dveh gospodarskih družbah z območja Kopra.

Spomnimo, po razkritjih o dogajanju v kozinskih podjetjih Marinblu in Selea v lasti nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, so se iz izrednimi inšpekcijskimi nadzori najprej zganile inšpekcijske službe, ki so podjetji pred tem že obravnavale.

Video nadzor in do 40 ur neprekinjenega dela

V skladu z očitki Delavske svetovalnice so bili zaposleni v podjetjih, med katerimi so bili tako slovenski kot tuji državljani, na delovnem mestu nenehno pod nadzorom videokamer, pri čemer so bili prek telefona deležni opominov in graj. Silili naj bi jih tudi v 30, celo 40 ur neprekinjenega dela. Zaposleni naj bi bili na splošno žrtve hudih kršitev pravic delavcev.

Pod drobnogledom koprskih policistov sta se znašli dve podjetji, ki sta kršili pravice 24 delavcev, neuradno gre za podjetji Marinblu in Selea.

Nepravilnosti je ugotovil tudi inšpektorat za delo, higiensko-tehnične pomanjkljivosti v podjetju Marinblu pa je nato ugotovila še Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Po besedah Gorana Lukića je zdaj glavno vprašanje, koliko je podjetij, ki še vedno tako delajo, in zakaj zanje še ni sankcij.

Po besedah Gorana Lukića je zdaj glavno vprašanje, koliko je podjetij, ki še vedno tako delajo, in zakaj zanje še ni sankcij.

Ziga Zivulovic jr./Bobo

V Delavski svetovalnici pozdravljajo ukrepanje koprskih kriminalistov

Ob neuradnih informacijah, da se kazenske ovadbe zoper dve podjetji nanašajo na primer podjetij Marinblu in Selea, so v Delavski svetovalnici zadovoljni. Policija je ovadila dve fizični in pravni osebi.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice zdaj upa na ustrezen sodni epilog, ki bo pokazal: "Ne samo, da se izkoriščanje delavcev ne izplača, ampak je tudi kaznivo dejanje."

Veseli ga tudi širok obseg preiskave: "To pomeni, da ni šlo za en eksotičen primer, ampak za vzorec izkoriščanja." V Delavski svetovalnici vztrajajo, da bi bilo treba obrat na Kozini zapreti. To, da podjetji še poslujeta, je označil za "grenko pilulo". Velika večina delavcev, ki so sodelovali z Delavsko svetovalnico, je zapustila podjetji, je dejal za N1.

Ovadeni za več kršitev

Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije v Kopru Dejan Grandič je pojasnil je, da so obravnavali primere 24 delavcev, ki so bili po njihovih ugotovitvah prikrajšani predvsem za dodatke k plači za nočno in nedeljsko delo ter za pravico do počitka, tako dnevnega kot tedenskega.

Hkrati se niso spoštovale določbe o počitku, delavci pa so presegli dovoljeno število tedensko opravljenih ur, pri čemer so se v evidence vpisovali lažni podatki o številu opravljenih ur. 

Za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev je ob denarni kazni predpisana najmanj triletna zaporna kazen, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenje poslovnih listin pa največ dvoletna zaporna kazen. V podjetju Marinblu vse očitke v ovadbi zavračajo.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk