M. P. | 16. 8. 2022, 11:47

September je pred vrati: si bodo vsi starši sploh lahko privoščili nakup šolskih učbenikov?

Bobo

Pred začetkom šolskega pouka se v mnogih slovenskih domovih začne tudi izračun stroškov, ki ga ta s seboj prinese. Ob vsesplošnem višanju cen skrbi zelo naraščajo. Pa poglejmo številke.

Smo že v drugi polovici avgusta, času, ko se začnejo starši šoloobveznih otrok ukvarjati s seznami učbenikov, zvezkov in najrazličnejših šolskih potrebščin, ki jih bo njihov otrok oziroma otroci potrebovali v novem razredu.

Strošek ni odvisen samo od razreda, ampak tudi od šole

Pri nas se šole avtonomno odločajo o tem, katere učbenike in delovne zvezke bodo uporabljale, piše Žurnal. Ob tem pa v oči bode tudi dejstvo, da so razlike med posameznimi šolami lahko precej velike.

Ob primerjanju seznamov, ki so jih prejeli starši osmošolcev v sedmih osnovnih šolah na različnih koncih države, so se pokazale zanimive številčne ugotovitve. Po seznamu dveh šol iz osrednjeslovenske regije, ene šole z Obale, ene šole iz goriške regije ter po ene šole iz gorenjske, štajerske in dolenjske regije, se je izkazalo, da razlika med najcenejšo izbiro in najdražjo znaša celo 86,60 evra.

Bobo

Ob tem navajajo, da v primerjavo niso bili všteti delovni zvezki za izbirne predmete, periodnega sistema in Atlasa sveta. Slednjega namreč nekatere šole zahtevajo, druge pa priporočajo. V obeh primerih najdražjih možnosti bodo starši za nakup delovnih zvezkov za šest predmetov odšteli več kot sto evrov. Medtem bodo v primeru najcenejše možnosti morali kupiti en delovni zvezek in zanj odšteti 19,90 evra.

Tudi pri zvezkih in šolskih potrebščinah odstopanja

Primerjava seznamov potrebščin posameznih šol je pokazala, da tudi tu obstajajo razlike, ugotavljajo. V povprečju so vse šole, ki so jih zajeli v primerjavo, na seznam uvrstile osem velikih črtastih zvezkov, dva velika zvezka mali karo in en velik brezčrtni zvezek.

Cene zvezkov se razlikujejo glede na to, koliko listov je v zvezku in za kakšno kakovost papirja gre.

Strošek 52-listnega zvezka (80 g papirja) je tako 1,50 evra ali pa tudi 3,50 evra. Stroški za nakup šolskih potrebščin v primeru dveh šoloobveznih otrok hitro narastejo na okoli 200 evrov, pa čeprav ni treba na novo kupiti vsega, kar je na seznamu (večina šol naj bi namreč spodbujala učence, da do konca porabijo zvezke iz prejšnjega leta, ki so jih imeli pri posameznih predmetih, če je v njih še prostor).

Kot ugotavlja Žurnal, bo bralka, ki ima šestošolca in sedmošolko, za delovne zvezke in šolske potrebščine dala nekaj več kot 200 evrov.

Kot ugotavlja Žurnal, bo bralka, ki ima šestošolca in sedmošolko, za delovne zvezke in šolske potrebščine dala nekaj več kot 200 evrov.

Bobo

Medtem je bralec, ki ima tretješolca, sedmošolca in devetošolca, za delovne zvezke in šolske potrebščine letos porabil več kot 350 evrov. In to pri tem, da nobeden od otrok ne potrebuje nove šolske torbe in peresnice.

Od tega skoraj dve tretjini zneska predstavljajo šolske potrebščine. Delovne zvezke za tretješolca namreč financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, za sedmošolca in devetošolca pa znesek za delovne zvezke nanese nekaj več kot 110 evrov. 

Bobo

Delovni zvezki predstavljajo največji strošek

Bralka, ki ima drugošolko, petošolko in osmošolca, je za nakup delovnih zvezkov in potrebščin letos dala nekaj več kot 340 evrov. Drugošolci delovne zvezke dobijo v šoli kot v prejšnjem predstavljenem primeru, vendar pa je v tem primeru treba več odšteti za druge delovne zvezke.

Delovni zvezki za petošolko in osmošolca namreč stanejo več kot 180 evrov. 

Ob tem velja omeniti, da tako kot pri zvezkih, učiteljice in učitelji šolarje spodbujajo k ponovni uporabi nalivnih peres, svinčnikov, radirk, šilčkov, pripomočkov za likovni in tehnični pouk. A so še vedno cene delovnih zvezkov tiste, ki starše najbolj udarijo po žepu.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk