J. Z. | 21. 7. 2022, 12:44

Šestan ogroženim prebivalcem zagotavlja: "Vode za gašenje imamo dovolj, a potrebujemo dodatna vozila!"

Facebook/Miren Kras/ Bobo/fotomontaža

Slovenski Kras, ki so ga zajeli požari, pesti huda suša, zato številne skrbi, da ne bo dovolj vode za boj z ognjenimi zublji. A poveljnik Civilne zaščite je jasen, da do tega scenarija ne bo prišlo.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za Metropolitan pojasnil, da je nenehno v stiku z vodjo intervencije, ki skrbi za organizacijo gašenja. "Preverjal sem zjutraj in preverjal sem dopoldne. Nobenega pomanjkanja vode ni. Vode za gašenje niti za trenutek ni zmanjkalo," je poudaril.

Slišal je sicer, da naj bi na enem od hidrantov prišlo do tehnične težave, zato iz njega menda nekaj časa niso mogli črpati vode, a to, kot zagotavlja Šestan, nikakor ni preprečilo gašenja

Po poročanju Slovenskih novic je do okvare prišlo na vodovodnem omrežju Opatje selo–Sela na Krasu, kar naj bi pomenilo, da so bili vsi tamkajšnji hidranti prazni, vodo so jim morali s cisternami voziti od drugod. Tudi drugje naj bi bili zaradi suše hidranti prazni ali so zaradi velike vročine popokali.

Voda na Kras prihaja iz vse Slovenije

"Če vode ni blizu, jo pa pripeljemo. Pri tem nam pomagajo številna gasilska društva, Slovenska vojska, gozdno-gozdarska podjetja, vodo nam vozi tudi Dars," je dodal. Panika, da bi zmanjkalo vode, je po njegovem popolnoma nepotrebna.

Bolj kot vode jim manjka vozil, ki bi vodo na Kras vozila iz drugih delov države.

Twitter/Slovenska vojska

Na nas se je obrnila bralka, ki je opozorila, da je v času, ko več kot 1000 prostovoljnih gasilcev tvega svoja življenja v boju z ognjenimi zublji, Celje polno gasilskih vozil zaradi Gasilske olimpijade, ki poteka v mestu.

"Parkirani so povsod, po pločnikih in cestah, na Krasu jih pa potrebujejo," je dejala. Na odgovore Gasilske zveze, zakaj se tudi oni ne pridružijo gašenju požara, še čakamo. 

 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu