R.S. | 21. 10. 2024, 07:00

Ena najbolj prestižnih ljubljanskih zgradb ni tako popolna, kot se zdi: težave se kar vrstijo ...

Bobo

Situla slovi po vrhunski lokaciji in modernem dizajnu. Kljub temu pa ima hude pomanjkljivosti. 

Situla je sodobna stanovanjsko-poslovna zgradba v Ljubljani. Je v središču prestolnice, blizu glavne železniške in avtobusne postaje. Čeprav spada med bolj priljubljene nepremičnine v Ljubljani, se sooča s številnimi težavami

Pljuča vam ne bodo hvaležna

V slovenski prestolnici je zrak med najbolj onesnaženimi v Evropi. Najnovejša preglednica kakovosti zraka v evropskih mestih kaže, da je Ljubljana med 372 evropskimi mesti pristala na 310. mestu lestvice. Kljub temu pa se stopnja onesnaženosti razlikuje glede na lokacijo. 

Bobo

Čeprav se najemodajalci Situle radi pohvalijo s priročno lokacijo, pa je prav lokacija tista, ki na koncu škoduje zdravju stanovalcev. Stanovanjski kompleks se namreč nahaja pri podvozu pod železniškimi tiri, kjer je izjemno škodljiv vpliv avtomobilskih izpustov. Inštitut za zdravje in okolje in organizacija Focus sta leta 2020 ugotovili, da je lokacija z najvišjimi vrednostmi koncentracij NO2 na Šmartinski cesti pri Ortobaru, ki je v neposredni bližini Situle. 

Že dlje časa je znano, da je onesnaženost zraka povezana z različnimi pljučnimi, žilnimi in srčnimi obolenji. Onesnažen zrak med drugim povzroča raka pljuč.

Pazite na svoj avto

Situla ima pod stavbo 830 parkirnih mest, ki so bila v preteklosti že poplavljena. Leta 2021 je v garaži stanovanjskega kompleksa nastalo ogromno materialne škode. Zaradi močne nevihte je bilo veliko vozil v celoti pod vodo. Vsa vozila so bila uničena.

Facebook/Tomaz Jeraj

Podobna zgodba se je ponovila 28. avgusta lani, ko so osrednjo Slovenijo zajele nevihte z močnejšimi nalivi. Voda je med drugim zalila tudi parkirno hišo v Situli. Zdi se, da za zdaj v Situli še niso našli ustreznih rešitev za tovrstne težave ...

Potresno nevarne stavbe

Območje Situle lahko postane še veliko bolj onesnaženo, če pride do velikega potresa. V bližini Situle so namreč tri stolpnice, ki se nahajajo na začetku Topniške ulice. Stolpnice spadajo med zelo potresno ogrožene stavbe, kar pomeni, da bi se lahko ob večjem potresu zrušile. Glede na to, da Slovenija leži na potresno zelo dejavnem območju, tega scenarija ni mogoče izključiti.

Bobo

Najbolj potresno aktivna so sicer območja okoli Ljubljane, Krškega, Posavja, in severozahodne Slovenije, zlasti območje Alp in Dinaridov.

S stanovanjem dobite tudi nadležnega soseda

V prestižnem stanovanjskem kompleksu živi Črt Seljak, sin menedžerja Iztoka Seljaka. Seljak je postal tako problematičen, da so ga po informacijah Žurnala sosedi obravnavali na zboru stanovalcev in ga vsaj petnajstkrat prijavili policiji. Večkrat naj bi verbalno napadel osebe, s katerimi se pelje v dvigalu, občasno naj bi udarjal po avtomobilih, ki peljejo v garažo. 

Pritožb pa še ni konec. Moški naj bi tudi opazoval in snemal sosede ter gledal v notranjost stanovanj. Ob pol osmih zjutraj že začne poslušati glasbo, prav tako naj bi kadil marihuano, ki se jo vonja v sosednja stanovanja. 

Vse kaže, da Situla vendarle ni tako popolna, kot je najprej kazalo ...

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja