J. Z. | 1. 10. 2022, 08:22

Slaba novica za ljubitelje smučanja: lahko se zgodi, da bodo ZAPRLI slovenska smučišča!

Bobo

Če vsako leto poslušamo, kako se naša smučišča soočajo z velikimi finančnimi težavami, pa ni izključeno, da bodo letos samevala brez gostov. Preberite, kaj je o razlogih za to povedal minister. 

Energetska kriza je pred vrati, posledice pa bomo čutili vsi. "Vsem mora biti jasno, kakšne so prioritete: živilska industrija mora denimo tudi v prihodnje delovati nemoteno, morda celo na račun kakšnega drugega sektorja," je v pogovoru za Dnevnik opozoril minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Pozimi so velik porabnik energije smučišča in povsem mogoče je, da bo vlada prepovedala obratovanje žičničarjem. "Tako ne bi smučali tiskih nekaj koncev tedna, bi pa zato lahko vzdrževali vse ključne dejavnosti v državi," je pojasnil minister. 

Vodenje pomembnega resorja je prevzel v času najhujše energetske krize moderne dobe, pred Slovenijo pa je težko obodbje, saj bo za en mesec zaradi remonta ustavljena krška jedrska elektrarna. Energetska preskrba države je zato močno odvisna od šoštanjske termoelektrarne, in če gre tam kaj nepričakovano narobe, bo država izrazito uvozno izpostavljena. Redukcije so možne, prizna minister, a le za industrijo.

Bobo

"To bi bil najhujši možen scenarij," je poudaril. Zato je po njegovem treba to zimo stisniti zobe, saj bo naslednja, kot je prepričan, z vidika zagotavljanja energije lažja.

Minister je opozoril, da se razmere na plinskem trgu medtem lahko še poslabšajo. Prihodnje leto bo plinska kriza še hujša

Letos bomo namreč porabili veliko zalog, zaradi zmanjšanih dobav iz Rusije pa se skladišča po koncu zime ne bodo znova napolnila. Če se ne bo poraba plina zmanjšala za vsaj 15 odstotkov, kot je določila EU, bo plinska kriza prihodnje leto hujša, je posvaril minister.  

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ