31. 1. 2023, 12:22 | Vir: STA

Koliko vina v enem letu popijemo Slovenci?

Profimedia/fotomontaža

Podatki kažejo, da se je v lanskem letu proizvodnja zmajšala, izvoz slovenskih vin pa je upadel za več kot tretjino.

Prebivalec Slovenije je v tržnem letu 2021/2022, ki je trajalo od 1. avgusta do 31. julija, v povprečju spil 33 litrov vina, kar je dva litra manj kot leto pred tem. Poraba vina v zadnjih letih vztrajno upada. Proizvodnja vina je medletno upadla za 19 odstotkov na 589.100 hektolitrov, potrošnja pa za skoraj sedem odstotkov na 711.300 hektolitrov.

Stopnja samooskrbe z vinom je bila v opazovanem tržnem letu, ki ga je zaznamovalo okrevanje po epidemiji covida-19, tako 83-odstotna, kar je 12 odstotnih točk manj kot leto pred tem, je objavil statistični urad. Tudi ta kazalnik se v zadnjih letih občutno slabša, Slovenija tako ni več samooskrbna niti pri belih vinih.

Profimedia

Izvoz vin za več kot tretjino manjši kot leto prej

Bela vina so sicer v minulem letu predstavljala 71 odstotkov skupne proizvodnje vin v Sloveniji, glede na kakovost pa so najvišji delež, to je 64-odstotni, predstavljala vina z zaščiteno označbo porekla. Preostali delež so si razdelila vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina in druga vina. Delež belih vin se zadnja leta krepi.

Pri potrošnji vin so medtem bela vina predstavljala 72-odstotni delež, delež vin z zaščiteno označbo porekla pa je bil 57-odstoten. Uvoz vin je v minulem tržnem letu dosegel 90.050 hektolitrov, medtem ko je bil v letu pred tem pri 90.350 hektolitrov. Izvoz vin pa je v tržnem letu 2021/2022 dosegel 57.920 hektolitrov, kar je 34 odstotkov manj kot v letu pred tem.

Profimedia

Največ vina popijejo Portugalci

Po podatkih, ki so navedeni na spletni strani worldpopulationreview.com, so v letu 2020 največ vina na osebo popili Portugalci. Popili so kar 51,9 litra na osebo. Sledijo jim Italijani s 46,6 litra na osebo, na tretjem mestu pa so Francozi, ki so leta 2020 v povprečju popili 46 litrov vina na prebivalca. 

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc