17. 11. 2022, 14:35 | Vir: STA

Slovenija bi lahko med prvimi evropskimi državami odpravila raka

Profimedia

Po navedbah Onkološkega inštituta Ljubljana je Slovenija že izpolnila dva od treh ciljev.

Obeležujemo drugo obletnico globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije, katere zaveza je odprava raka materničnega vratu – prva odprava katerega od rakov nasploh. Slovenija bi lahko postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspel ta podvig.

Dosegli že dva od treh ciljev

Po navedbah Onkološkega inštituta Ljubljana je Slovenija že izpolnila dva od treh ciljev WHO za odpravo raka materničnega vratu, to je:

  • več kot 70-odstotna udeležba žensk v presejalnem programu za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih obolenj Zora in
  • ustrezno zdravljenih več kot 90 odstotkov predrakavih sprememb materničnega vratu.
  • Tretji cilj, 90-odstotna precepljenost deklic proti HPV, pa še ni dosežen.

Cepljenje proti HPV

Cepljenje proti HPV je zelo učinkovito, ob zadostni precepljenosti v Sloveniji, Evropi in na globalni ravni pa lahko pričakujemo odpravo rakov, ki jih povzroča okužba s HPV.

Po preliminarnih podatkih iz elektronskega registra cepljenih oseb je do 14. novembra letos prvi odmerek cepiva proti HPV prejelo 54,7 odstotka deklic in 31 odstotkov dečkov, rojenih leta 2010. Gre za otroke, ki so v prejšnjem šolskem letu večinoma obiskovali 6. razred osnovne šole, ko je cepljenje proti HPV zanje brezplačno. Drugi odmerek cepiva proti HPV pa je do navedenega datuma prejelo 41,8 odstotka deklic in 21,7 odstotka dečkov, rojenih leta 2010.

Profimedia

Podatki kažejo, da so pandemija covida-19 in z njo povezane izolacije, karantene, šolanje na daljavo in spremenjeno delovanje zdravstvenega sistema vplivali na zamik izvajanja cepljenja proti HPV v lanskem šolskem letu. Mladostniki, ki so upravičeni do brezplačnega cepljenja in še niso prejeli drugega odmerka cepiva oziroma sploh še niso bili cepljeni, bodo tako predvidoma cepljeni v letošnjem šolskem letu.

Program Zora

Triletna pregledanost žensk v programu Zora znaša več kot 70 odstotkov, prav zaradi velike udeležbe in visoke kakovosti storitev pa vsako leto v Sloveniji pravočasno odkrijejo in zdravijo 1600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje, ki bi nezdravljene lahko napredovale v raka materničnega vratu.

Po besedah vodje državnega programa Zora zdravnice Urške Ivanuš so v zadnjem času zaznali nekoliko manjšo udeležbo na presejalnih programih v starostni skupini med 30 in 39 let, kar je skrb vzbujajoče, saj v tej starosti žensk običajno odkrijejo več kot tretjino vseh predrakavih sprememb visoke stopnje v Sloveniji.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk