R.S. | 12. 9. 2024, 07:00

Nova kritika na račun Slovenskih železnic: "Ko izveš za to, ni ravno prijetno"

Fotografija je simbolična.

Bobo

Potnik ni bil zadovoljen z izkušnjo na vlaku ...

Slovenske železnice so znova pod valom kritik. Na spletni platformi Predlagam vladi je eden izmed Slovencev zapisal: "Predlagam, da tudi Slovenske železnice uvedejo rezervacijo mesta za kolo. Ko se odločiš za daljšo pot in na postaji kljub plačani vozovnici za kolo izveš, da ni mesta za tvoje kolo, ni ravno prijetno."

Ker področje spada v pristojnost Slovenskih železnic, so na platformi posredovali njihov odgovor. "V SŽ-PP se zavedamo, da potovanje s spremljanim kolesom v primeru, ko je izbran vlak že polno zaseden, povzroči nejevoljo in si vsekakor želimo, da bi ponudili najboljše možnosti za potovanje. Osebje na vlaku lahko glede na vrsto vlaka in zasedenost ponudi potnikom možnost prevoza spremljanega kolesa. Ko je število mest za kolesa na določenem vlaku zapolnjeno, osebje na vlaku žal tudi zaradi zagotavljanja varnosti prevoza ne sme sprejeti več spremljanih koles," so zapisali. 

Facebook/Grem z vlakom

Dodali so, da lahko potnik izbere potovanje z drugim vlakom ali vrne vozovnico in se mu tako vrne kupnina. "Z novimi vlaki smo sicer uspeli precej povečati kapaciteto za prevoz koles. Tako pri nas kot tudi v Evropi lokalni in regionalni vlaki trenutno nimajo možnosti rezervacijskega sistema, ki bi delno pomagal potnikom predvideti oz. načrtovati pot s kolesom."

Rezervacijski sistem za kolesa na lokalnih in regionalnih vlakih je namreč kompleksna naloga, tudi zaradi menjav garnitur pri vodenju železniškega prometa in hkrati težko rešuje problematiko, ko lahko v določenem trenutku zaradi manj potnikov sprejmejo na vlake več koles, kot jih je predvidenih za posamezno garnituro.

Bobo

Nazadnje so zapisali, da se "zavedajo, da je povpraševanje po prevozih z vlaki vedno večje in z dobavo še več novih vlakov, ki bodo tudi nudili mesta za kolesa, bo tudi več možnosti za rezervacijski sistem."

Prizadevajo si tudi za čim več možnosti in razvoj multimodalnosti, npr. možnosti souporabe koles in električnih avtomobilov za potnike v železniškem prometu. Na večjih železniških postajah je potnikom že na voljo možnost izposoje koles, uporabe kolesarnice in parkirišč za kolesa, pri čemer največkrat sodelujejo z lokalnimi skupnostmi in družbo SŽ – Infrastruktura. Potekajo projekti vzpostavitve izposoje električnih koles in električnih avtomobilov, polnjenja lastniških električnih avtomobilov in parkiranja na vozliščih P&R na območju železniških postaj ter integracija uporabe teh storitev skupaj s prevozom z vlakom.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec