Ma.Po. | 11. 10. 2024, 07:00

Pismo jezne bralke: to je zloraba potnikov, vozovnico sem preplačala

Bobo

Kot pravi, obstoječi sistem ne deluje, od Slovenskih železnic zahteva povrnitev denarja.

Bralka, ki je redna uporabnica železniškega javnega prevoza, se je na nas obrnila s pritožbo glede neprijetne izkušnje pri nakupu vikend vozovnice s popustom Slovenskih železnic (SŽ).

Digitalni nakup vikend vozovnic – brez popusta?

Ob prihajajočem koncu tedna je želela izkoristiti posebno ponudbo SŽ, ki ob sobotah, nedeljah in praznikih potnikom omogoča 75-odstotni popust na vseh enotnih IJPP vozovnicah. A namesto da bi uživala v privlačni cenovni ugodnosti, je naletela na nepričakovano oviro.

Ko je vikend vozovnico s 75-odstotnim popustom želela kupiti na spletni strani SŽ oziroma prek njihove aplikacije Grem z vlakom, ji, kot pravi bralka, sistem popusta samodejno ni ponudil. S prošnjo za pojasnilo se je obrnila na njihovo službo za pomoč potnikom. "Prosim za pisna navodila, kako lahko prek spleta dostopam do cenejših vikend vozovnic?"  je zapisala v elektronskem sporočilu. Odgovor železnic, ki ga je po več poskusih dobila z naslova njihovega oddelka za Pritožbe in pohvale, pa se ji ni nikakor zdel logičen.

M.P.

Čemu (ali komu) služi takšno kompliciranje?

Do vikend popusta so, kot so ji odgovorili, upravičeni le imetniki IJPP brezstične kartice, ki jo morajo potniki vnaprej (stane 2 evra, op. a.) kupiti prek različnih prodajnih kanalov SŽ: prek kartomata, na potniških blagajnah (če to v času odhoda na vlak ni možno, lahko tudi od sprevodnika na vlaku), prek spleta ali njihove mobilne aplikacije.

Slovenske železnice

Kar je med drugim zelo razjezilo bralko, je to, da naključni potniki ali turisti, vikend ponudbe SŽ sploh ne morejo izkoristiti. "Najprej ni bilo tako, vikend vozovnica je bila cenejša za vse, tudi za naključne potnike, ki pridejo na vlak, ne glede na to, ali imajo IJPP vozovnico ali ne," je zapisala in izpostavila, da je trenutni sistem z vidika potnika popolnoma zgrešen. Kot posebej zavajajoče je izpostavila, da možnost popusta na spletni strani SŽ ni preveč jasno prikazan, zaradi nakupa vozovnice po polni ceni zahteva povrnitev stroškov.

Gre za namerno oteževanje dostopa do popusta?

Bralka se ob vsem tem sprašuje, ali SŽ potnikom namenoma otežujejo spletni dostop do popusta, da bi zaslužile več na račun nevednih potnikov. To razume kot zavajajočo prakso, saj meni, da bi moralo biti potnikom omogočeno jasno in enostavno izkoriščanje ugodnosti, ki jih železnice oglašujejo.

"Na avtobusnih prevozih je vikend popust avtomatičen in pripada vsakomur. Slovenske železnice pa so se nekje vmes odločile, da bodo pogojevale dostop do popustov s kartico IJPP," kar po njenem mnenju pomeni dodatno oviro za potnike in hkrati dodatni zaslužek za železnice.

Kot so za Metropolitan.si povedali pri SŽ, omenjenih IJPP čip kartic, s katerimi si lahko potniki zagotovijo vikend popusta, trenutno niti nimajo na zalogi oziroma jih potniki ne morejo kupiti."IJPP čip kartice smo pri pristojnem ministrstvu že naročili, to nam jih dostavlja po svojih zmožnostih," so navedli v odgovoru.

Na hladnem tudi turisti

"IJPP tarifa je v pristojnosti resornega Ministrstva za okolje, podnebje in energijo RS, žal brez IJPP čip kartice nakup znižane vozovnice vnaprej ni mogoč," so SŽ odgovorile na naše vprašanje, kaj bi svetovali domačim in tujim potnikom ter turistom, ki želijo prek njihovih digitalnih kanalov vnaprej kupiti vikend IJPP vozovnico s 75-odstotnim popustom in si prihraniti stres, da bi ostali brez sedeža.

Srdjan Živulovič/Bobo

"Potniki lahko znižane vikend vozovnice kupijo na dan potovanja, in sicer na vlaku. Vendar bodo za uveljavljanje popusta morali pri sprevodniku najprej kupiti IJPP čip kartico,"  so nam še sporočili. 

A pozor! Če je potniška blagajna na postaji v času vašega vstopa na vlak odprta, mora potnik na vlaku vseeno plačati polno ceno oziroma do popusta ni upravičen/a, nam je ob nedavnem vikend potovanju povedala sprevodnica na vlaku. V tem primeru sprevodnik potniku ne zaračuna le polne cene vozovnice, ampak še "provizijo v višini 5 evrov".

Prav ste prebrali

Za tiste, ki se jim (tako kot nam) vse skupaj sliši zapleteno, ponovimo še enkrat: če potnik vozovnice ni kupil na okencu (v primeru, da je potniška blagajna odprta), bo ob nakupu vozovnice na vlaku pri sprevodniku moral poleg cene vozovnice plačati še dodatnih 5 evrov.

Ta ukrep bi lahko razumeli kot nekakšno kazen, ker potnik ni imel vozovnice, višina kazni pa je v tem primeru višja, kot je cena za večino vikend povratnih potovanj po Sloveniji s popustom.

Bor Slana/Bobo

"Bistveno je izpostaviti še eno nelogičnost. Vikend vozovnico je mogoče kupiti le na vlaku, kar je v nasprotju s pravilom, da moraš karto kupiti na postaji, če je blagajna odprta. V digitalni dobi pa je še posebej nesmiselno pogojevati fizičen nakup na okencu. To predstavlja dodatno oviro za potnike – tako logistično kot časovno," je zaključila bralka.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca