Uredništvo | 20. 5. 2024, 21:39

Slovenski politiki o posnetku neonacistov, ki grozijo migrantom: "To ni osamljen incident ..."

TV Slovenija 1/posnetek zaslona

Prvi program Televizije Slovenija je gostil prvo soočenje pred evropskimi volitvami, ki ga je vodila novinarka Tanja Gobec. Zbrali so se predstavniki parlamentarnih strank, ki imajo poslance v evropskem parlamentu ali najmanj enega evropskega poslanca.

Prvega soočenja pred evropskimi volitvami so se udeležili Irena Joveva iz Gibanja Svoboda, Nataša Sukič iz Levice, Klemen Grošelj iz Zeleni, Matjaž Nemec iz SD, Peter Gregorčič iz SLS, Romana Tomc iz SDS in Matej Tonin iz NSi.

Sedem kandidatov je odgovarjalo na vprašanja o zelenem prehodu, migracijah ter evropskem sodišču in slovenskih ribičih. Med drugim je novinarka poslancem  zastavila vprašanje o posnetku, ki se je pojavil na družbenih omrežjih in prikazuje skupino neonacistov, ki grozi migrantom. 

Bobo

Posnetek zamaskiranih moških z obritimi glavami je bil objavljen na Instagram profilu, imenovanem Slovenska obrambna straža (SOS), v opisu profila pa je zapisano: "Za varno Slovenijo! Mi si prizadevamo da se Slovenci in Slovenke počutijo varne!" Profil je v dveh dneh dobil več kot 2000 sledilcev.

Na vprašanje se je odzval samo od sogovornikov, ostali so se temi izognili in nadaljevali z replikami, ki so se navezovale na splošna stališča o migrantih. Klemen Grošelj pa je komentiral:

"To je posledica skrajno desne retorike in skrajne polarizacije, ki se dogaja v Sloveniji in v širšem evropskem prostoru. To ni osamljen incident, imeli smo nedavno atentat na predsednika vlade Fica, napad na evropske kolege, ki kandidirajo ..."