N. V. | 29. 4. 2022, 09:24

Sodelovanje s Čeferinom in razbita ministrstva: kakšni so Golobovi načrti?

Profimedia

Slovenija se sprašuje, kako bo zmagovalec volitev sestavil vlado, s kom bo sodeloval ... Sedaj je razkril.

Zmagovalec Volitev 2022 Robert Golob je v pogovoru za oddajo Tarča razkril svoje načrte za vodenje države.

Razkril je, s kom želi sodelovati in koga želi postaviti na najvišje stolčke v slovenskih javnih ustanovah.

Sodelovanje s Čeferinom

Za začetek je Golob pojasnil, da si želi sodelovati z Aleksandrom Čeferinom. Dejal je, da Čeferin svojega vpliva ni skušal uveljaviti pred volitvami ali zdaj, ko se sestavlja vlada: "Obetam pa si, da bi prek njegovih zvez in poznanstev, ko bo vlada sestavljena, afirmirali Slovenijo kot gospodarsko zanimivo državo in poskušali spodbuditi naložbe v visoke tehnologije v Sloveniji. Ne skrivam, da si tu veliko obetam od njegove pomoči."

Ožja vladna ekipa

Na vprašanje, koga vidi v ožji vladni ekipi, je Golob odgovoril, da želi ustvariti ekipo, ki bo "po svoje presenečenje", ne ker ne bi bili poznani v javnosti, temveč ker jih javnost ne pričakuje.

Predvsem bodo poskušali sestaviti ministrsko ekipo, ki bo med seboj dobro sodelovala, ob čemer je napovedal razbitje trenutnega ministrstva za izobraževanja, znanost in šport na dve ministrstvi: ministrstvo za šolstvo in šport ter visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo.

Izrazil je tudi željo, da bi mesto finančnega ministrstva zasedel gospodarstvenik: "Če želimo zagotoviti socialno pravično državo, moramo težiti k ustvarjanju nove vrednosti. Če se finančni minister ne bo zavedal, da moramo najprej ustvariti in ne samo varčevati pri deljenju, ne moremo narediti novega preboja."

Kdo bo zasedel "najvišje" stolčke?

Golob je zagotovil, da bo poskušal spremeniti način kadrovanja v javnih zavodih in državnih podjetjih. Kot je dejal, je pomembno, da ključna mesta zasedejo strokovnjaki. Želi prekiniti s prakso, po kateri so se generalni sekretarji vladajočih strank dogovorili za število "stolčkov": "Vztrajam – in sporočam tudi koalicijskim partnerjem –, da sistema delitve izkupička, po katerem so generalni sekretarji tisti, ki odločajo o usodi celotnega javnega sektorja in gospodarstva, ne bo več."

Ob koncu pogovora je še dejal, da na čelu Nacionalnega inštituta za javno zdravje znova vidi Ivana Eržena.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu