R. K. | 5. 7. 2022, 17:14

Šokantno: na območju Maribora živijo brez tekoče vode. Kaj pravijo na mestni občini?

Profimedia/Facebook/Kaja Miketič Šalamun/fotomontaža

Po mnenju prebivalke Razvanj, ki je javnost opozorila na izredno težko situacijo, s katero se spoprijemajo ona in sokrajani, mestne oblasti zanje nimajo posluha. Za pojasnila smo se obrnili na Mestno občino Maribor. 

Pred dnevi je uporabnica Facebooka objavila zapis, ki je marsikoga pustil brez besed. Trdi namreč, da v kraju Razvanje, ki leži na območju Mestne občine Maribor, nima tekoče vode. Za pojasnilo, kako je to mogoče, smo se obrnili na mariborsko občino.

Uporabnica se sprašuje, v katerem stoletju živi

Kaja Miketič Šalamun iz Razvanja je z zapisom na Facebooku šokirala bralce. "Objavo bodo prebrali dobri ljudje, nekateri bodo preskočili, drugi napisano mogoče celo delili," začne nagovor obupana uporabnica in namigne, da pristojni zanjo in za druge prebivalce kraja nimajo posluha. "Sem premajhna riba, da bi se zmenili zame in ostalih par sokrajanov, ki moramo v taki situaciji živeti," zapiše in nadaljuje, da v Razvanju niso le brez pitne vode, temveč brez vode nasploh.

"Naj me kdo opomni, v katerem stoletju živim," se na Facebooku čudi obupana prebivalka kraja Razvanje.

Krivda naj bi bila na strani mestnih oblasti

Po mnenju Miketič Šalamunove so za situacijo krive mestne oblasti: "Poskrbijo, da si uredijo ulico in vodomet pred svojimi lokali, da bodo potem (ko jih zamenjajo drugi ljudje, ki jim prav tako ne bo mar) lahko lepo dalje služili. Za ljudi, ki pa nimamo osnovnih sredstev, pa jim ni mar", se huduje.

"Te ljudi bi rada povabila k nam domov takrat, ko je najhuje, da vidijo kako je živeti brez vode", pove in med drugim opiše, kako morajo pozimi, ko je zunaj minus, topiti sneg, da lahko poplaknejo stranišče. Svojo objavo konča z vprašanjem predstavnikom mestnih oblasti, ali se lahko pride oprhat pod mestni vodomet ali pa nemara kar k njim domov.

Profimedia

Kako odgovarjajo na mariborski občini?

V uradnem odgovoru, ki smo ga prejeli z Mestne občine Maribor, potrjujejo, da so v Razvanju območja, ki so brez javne oskrbe s pitno vodo. Kot pravijo, imajo krajani na teh območjih lastno oskrbo, ki pa ne zagotavlja standarda javne oskrbe s pitno vodo. 

V izjavi pojasnjujejo, da Mestna občina tudi na teh območjih izvaja realizacijo gradnje javnega vodovoda, a je proces gradnje kompleksen in dolgotrajen. Kot pravijo, je trajalo dve desetletji, da je bil izveden program Razvanje z vodohranom in vodovodi v povezavi z vodnim virom Betnava in občino Hoče-Slivnica, ki je omogočil širitev javnega vodovoda. 

Profimedia

Vodovod naj bi v Razvanju zgradili prihodnje leto

V odgovoru zatrjujejo, da trenutno pripravljajo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja ter pridobivajo potrebna zemljišča za posege. "Tukaj aktivno sodelujemo z lastniki zemljišč ter krajevno skupnostjo Razvanje." Dodajajo, da izgradnjo vodovoda na tem območju kljub zahtevam okolja in problematičnim zahtevam lastnikov zemljišč načrtujejo v letu 2023.

Poudarjajo, da gre za sicer za redko naseljeno območje, kjer prebivalci trenutno izvajajo lastno oskrbo s pitno vodo na podlagi izdanih vodnih dovoljenj na zajetjih, kjer se danes napajajo.

Profimedia

Težave so imeli predvsem z neizdajo soglasij za gradnjo

Na Mestni občini načrtujejo tudi "gradnjo vodovodov na območje Pivole, ki je še zadnje relativno gosto poselitveno območje (aglomeracije), kjer občina MOM še ne izvaja javne oskrbe s pitno vodo." Kot dodajo, jim je težave povzročala predvsem neizdaja soglasij lastnikov zemljišč "za možnost poseganja z gradnjo vodovoda na privatna zemljišča," zaradi česar so bili prisiljeni projekt več krat spreminjati.

Kot je razbrati iz odgovora, je neizdaja soglasij tudi poglaviten razlog, da so nekateri prebivalci na območju mariborske občine vse do danes ostali brez povezave do javnega vodovoda.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu