N. Vo. , STA | 6. 6. 2024, 22:46 | Vir: STA

Zadnje soočenje pred evropskimi volitvami: za kaj se zavzemajo kandidati?

bobo

Nosilke in nosilci vseh enajstih list, ki kandidirajo na tokratnih evropskih volitvah, so danes svoja stališča predstavili v velikem televizijskem soočenju na Radioteleviziji Slovenija. Razlike med njimi so se med drugim pokazale predvsem glede pomoči Ukrajini z orožjem in pri pogledih na pomen zelenega prehoda.

Soočenja so se udeležili Irena Joveva (Gibanje Svoboda), Romana Tomc (SDS), Vladimir Prebilič (Vesna), Uroš Lipušček (DeSUS in Dobra država), Peter Gregorčič (SLS), Matej Tonin (NSi), Nataša Sukič (Levica), Klemen Grošelj (Zeleni), Matjaž Nemec (SD), Zoran Stevanović (Resni.ca) in Violeta Tomić (Nič od tega).

bobo

Vprašanje o varovanju meja

Med drugim so odgovarjali na vprašanja o varovanju meja EU na eni in prostem prehodu meja na drugi strani. Soglasno so poudarili, da v EU ne sme biti notranjih meja, zunanja meja pa mora biti ustrezno zaščitena. Peter Gregorčič (SLS) je opozoril, da nadzor na notranjih mejah pomeni propad ene od temeljnih vrednot EU in poraz slovenske zunanje politike. Romana Tomc (SDS) je dejala, da je nadzor nezaupnica Sloveniji, ki ne uspe preprečiti nezakonitih migracij.

Klemen Grošelj (Zeleni Slovenije) je zagovarjal enotno varovanje zunanjih meja, saj to ne sme biti prepuščeno posameznim državam. Vladimir Prebilič (Vesna) je dodal, da notranjih mej ne potrebujemo, če zagotovimo neprepustnost zunanjih meja, pri čemer je kritiziral komunikacijo Slovenije s Hrvaško. Matej Tonin (NSi) meni, da države znova uvajajo nadzor zaradi neustreznega obvladovanja migracij, a ko bodo te težave rešene, bodo meje spet odprte. Zoran Stevanović (Resni.ca) zagovarja kombinacijo nadzora policije in vojske na zeleni meji.

bobo

Irena Joveva (Gibanje Svoboda) je poudarila, da mora biti nadzor na notranjih mejah skrajni ukrep in da so zlorabe nedopustne. Matjaž Nemec (SD) je izpostavil potrebo po krepitvi zunanjih meja, pregonu tihotapstva in iskanju razlogov za migracije. Uroš Lipušček (DeSUS in Dobra država) meni, da mora EU vlagati v druge države, da se ljudje ne bi množično izseljevali.

Violeta Tomić (Nič od tega) je opozorila, da smo v EU vstopili zaradi varnosti, solidarnosti ter prostega pretoka ljudi in kapitala, a zdaj ostaja le še prost pretok kapitala. Nataša Sukič (Levica) je poudarila, da je treba paziti, kdo in kako vstopa, ter poskrbeti za človekove pravice prebivalcev in migrantov.

Vojna v Ukrajini

Glede vojne v Ukrajini sta se Uroš Lipušček in Violeta Tomić zavzela za takojšen zaključek spopadov in začetek pogajanj. Nataša Sukič in Zoran Stevanović vidita EU kot mirovno posrednico, ki bi lahko pripomogla k temu, da bi se strani usedli za pogajalsko mizo, ob prenehanju pošiljanja orožja v Ukrajino.

Na drugi strani so Irena Joveva, Romana Tomc, Klemen Grošelj, Vladimir Prebilič, Peter Gregorčič in Matjaž Nemec poleg pogajanj opozorili na nujnost solidarnosti in pomoči Ukrajini, tudi v orožju. Matej Tonin meni, da vojno lahko konča le Rusija, vendar so tudi pogovori nujni.

Zeleni prehod in podnebne spremembe

Na temo zelenega prehoda in podnebnih sprememb so se vsi strinjali, da je jedrska energija zelena, pri čemer so nekateri poudarili, da jo je treba šteti pogojno ali v času prehoda. Romana Tomc, Matej Tonin in Peter Gregorčič so se zavzeli za več vlaganj v inovacije in razvoj ter nasprotovali prepovedim in birokratskim oviram. Gregorčič je izpostavil omejitev prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov do leta 2035.

bobo

Nataša Sukič, Matjaž Nemec in Klemen Grošelj so med možnimi viri financiranja zelenega prehoda izpostavili obdavčenje dobičkov multinacionalk, Vladimir Prebilič pa dodatno obdavčitev najbogatejših. Grošelj bi v financiranje pritegnil še zasebni kapital, Sukič bi subvencije letalskim prevoznikom preusmerila v železnice. Uroš Lipušček in Violeta Tomić pa menita, da je treba v varovanje okolja preusmeriti denar, ki ga Evropa porablja za orožje.

Matjaž Nemec je poudaril nujnost socialno pravičnega prehoda, Irena Joveva pa je opozorila, da je zeleni prehod več kot le zmanjšanje izpustov CO2; pomembno je, kakšen zrak dihamo in kakšno vodo pijemo. Zoran Stevanović pa meni, da se je zelena politika izkazala kot škodljiva za kmetijstvo in gospodarstvo.

Več ali manj Evrope?

Za več Evrope so se zavzeli Matjaž Nemec, Vladimir Prebilič, Matej Tonin in Peter Gregorčič. Nataša Sukič in Violeta Tomić sta prav tako poudarili pomen sodelovanja. Uroš Lipušček meni, da moramo biti previdni pri prenosu suverenosti na EU. Zoran Stevanović pa meni, da "več EU takšne, kot je zdaj, pomeni manj Evrope".

Romana Tomc zagovarja povezovanje EPP z evropskimi konzervativci in meni, da ljudje ne želijo progresivne zelene socialistične politike, temveč bolj inovativno politiko, ki pazi na okolje in gospodarstvo. Irena Joveva je poudarila, da so tisti, ki odrečejo temeljne pravice in svoboščine, na napačni strani zgodovine in prihodnosti, ter da z njimi težko sodeluješ.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja