18. 6. 2024, 13:12 | Vir: STA

Od morskih travnikov do kisika: bo partnerstvo Spar Slovenija in YouSea rešilo slovensko obalo?

profi

Trgovsko podjetje Spar Slovenija začenja sodelovanje z zavodom YouSea, ki si prizadeva za zaščito slovenske obale, morja in biotske raznovrstnosti v njem ter za dolgoročno ohranjanje ribjih populacij in drugih organizmov. Skupaj bodo izvajali akcije čiščenja morskih travnikov v slovenskem morju, so sporočili iz družbe.

Morski travniki so po navedbah direktorice zavoda YouSea Irene Fonda življenjsko pomembni za ekosisteme, saj zagotavljajo hrano in zatočišče za tisoče morskih vrst ter so nepogrešljivi za proizvodnjo kisika in blaženje podnebnih sprememb.

profi

Vsake pol ure izgine za nogometno igrišče morskih travnikov

"Žal se povsod po svetu hitro izgubljajo. Po oceni Programa Združenih narodov za okolje vsako leto izgubimo približno sedem odstotkov teh dragocenih habitatov, kar pomeni, da vsake pol ure izgine površina enaka velikosti nogometnega igrišča," je opozorila. Podpora družbe Spar Slovenija jim po njenih besedah omogoča učinkovitejše ohranjanje biotske raznovrstnosti v morju in ozaveščanje javnosti o pomenu trajnostnega ravnanja z morskim okoljem.

profi

Pomen skrbi za morje in okolje nasploh je izpostavila tudi vodja trajnostnega razvoja v Sparu Slovenija Maša Šprajcar-Rančić. "V Sparu verjamemo, da so zdrava morja in oceani ključnega pomena za prihodnost našega planeta, zato želimo prispevati k njihovemu ohranjanju. V sodelovanju z zavodom YouSea si bomo prizadevali za pozitiven vpliv na morske ekosisteme in ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije," je navedla.

profi

Partnerja bosta skupaj izvajala akcije čiščenja morskih travnikov v slovenskem morju. Projekt vključuje tudi ozaveščanje o pomenu morskih travnikov za ekosisteme ter spodbujanje trajnostnih praks med prebivalci in obiskovalci obalnih območij.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca