A. B. | 21. 10. 2022, 07:00

Že veste, kdaj bomo prestavili uro? To se bo zgodilo ...

Profimedia/fotomontaža

Se vam je že zgodilo, da ste se zjutraj prebudili in niste vedeli, koliko je ura? Kmalu bomo kazalce na uri premakniti. Bomo spali dlje?

Tako kot vsako leto bomo tudi letos konec oktobra, natančneje v noči z 29. na 30 oktober, premaknili uro. S tem boste pridobili kar eno polno uro spanca več. 

Ob treh zjutraj bomo uro prestavili za eno uro nazaj in tako prešli na zimski čas. 

Premik ure povezan s prihrankom energije in globalnim varčevanjem 

Slovenija je še kot del nekdanje Jugoslavije uro prvič premaknila leta 1982, in sicer z namenom, da bi se poenotila z drugimi evropskimi državami. Predvsem pa je po mnenju Rafaela Miheliča, predstojnika katedre in vodje laboratorija za preskrbo z električno energijo fakultete za elektrotehniko, ta povezana s prihrankom energije in globalnim varčevanjem, kot je leta 2021 pojasnil za Delo. 

Ob tem je Mihalič poudaril, da tovrstni energetski razlogi zagotovo vplivajo na navade ljudi: "S tem se zagotovo spremenijo navade ljudi, če je eno uro popoldne dlje svetlo. Morda gre kdo zaradi tega raje še na sprehod, kot da gleda televizijo." 

Profimedia

Ukinitev je že bila predlagana 

Evropska komisija je leta 2018 pripravila predlog, ki je dobil tudi podporo Evropskega parlamenta, in sicer, da bi vse države članice Evropske unije (EU) sprejele enoten in ustaljen čas, s čimer se ure ne bi več prestavljalo. Istega leta so se namreč slovenski politiki nagibali k sprejetju stalnega zimskega časa, medtem ko so hrvaški zaradi turistične sezone predlagali ohranitev poletnega časa. 

Mnogi strokovnjaki poudarjajo, da je za spanje najugodnejši zimski čas, saj naj bi bil ta bolj usklajen z našim naravnim ritmom. 

Kljub temu da so vladni predstavniki nazadnje o predlogu razpravljali leta 2019, odločitve niso sprejeli. Nobena izmed predsedujočih držav EU se ga namreč ni odločila uvrstiti v svoje delovne programe, kasneje pa sta ga zasenčili tako epidemija koronavirusa kot vojna v Ukrajini. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu