N. V. | 17. 11. 2022, 20:00

Spoznajte Matjaža Švagana, najmlajšega med večnimi župani: "Sem kot bik, ki hodi po vrvi nad prepadom"

Aleksandra Saša Prelesnik

Sicer zadržan in vase zaprt župan občine Zagorje ob Savi si je na deževen dan vzel čas in nam razkazal svojo občino ter z nami poklepetal ob kavi. Razkril je čustveno zgodbo svojega otroštva, ki je hkrati zgodba o uspehu: iz reveža je sedel na županski stolček, ki ga greje že 28 let.

Ste vedeli, da je v Sloveniji kar devet županov, ki svojo funkcijo opravljajo že 28 let? Zato jim pravimo kar 'večni župani'.

Pri tem, da opravljajo župansko funkcijo že tako dolgo, jih ženejo različne stvari. Nekaterim je všeč pisarna, drugim plača, mnogi pa poudarjajo, da so radi v stiku z ljudmi.

Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi, je najmlajši med večnimi župani. To pomeni, da je že precej mlad sedel na županski stolček ter da ima potencial, da bo župan z najdaljšo kariero v Sloveniji: seveda, če bo letos ponovno izvoljen in če ga žena ter sin ne prepričata, da naj se ne poda v bitko za še morebitne prihodnje mandate.

Aleksandra Saša Prelesnik

Povabil nas je v svoje mesto, da nam ga razkaže, še prej pa smo posedeli ob kavi v njegovi pisarni, kjer smo poklepetali.

Topel sprejem

Kljub deževju in hladnemu vremenu smo naleteli na zares topel sprejem vseh zaposlenih v občini. Bilo je jasno, da so zaposleni med seboj zelo povezani, tisti, ki jih povezuje, pa je prav župan. Kar hitro jim je naznanil, da naj se pripravijo na skupinsko fotografijo: če predstavljamo njega, njegovo funkcijo in občino, je prav, da se omeni in pokaže tudi tiste, ki mu pri tem pomagajo.

Čeprav so nekateri bili nad fotografiranjem manj navdušeni kot drugi, je vsem nasmeh na obraz pričaral opomin šefa: "Naslednji mesec bo regres."

Aleksandra Saša Prelesnik

Povabil nas je v pisarno, kjer je tajnica Kristi, ki je desna roka župana že od leta 2008, postregla s kavo. Potiho nas je opozorila, da ima župan "danes modro kravato; to pomeni, da ni najboljše volje, ima slab dan", a je njen šef dobrosrčno opozorilo kljub temu slišal. Ni se razjezil, zasmejal se je in priznal, da je bolj zadržan in da nasploh veliko drži v sebi.

Bik, ki hodi po vrvi nad prepadom

Čeprav je bila pisarna lično pospravljena, se je župan kljub temu hitel opravičevati: "Bolje se znajdem v neredu." Moderno opremljeno pisarno, ki jo je župan nazadnje prenovil pred 12 leti, je krasilo več slik, v oči pa je padla tista za županovo mizo: na njej je bil bik, ki hodi po vrvi nad prepadom. 

Aleksandra Saša Prelesnik

"Po horoskopu sem bik," je začel razlagati. "Ta bik hodi po vrvi in vsako sekundo je možnost, da se zgodi usodni padec. To je povezano z mojim življenjem, tudi z mojo funkcijo: treba je previdno hoditi."

"To sliko je naslikal slikar s Kube, ki se je preselil v Ameriko. Od njega sem odkupil tega bika, ki me spremlja zdaj že devet let," razlaga zgodbo čudovite slike, s katero se poistoveti.

Iz revne delavske družine na najbolj udoben stolček v občini

Švagan je rojen v Zagorju ob Savi. Živel je v zelo revni družini, ki jo je sestavljala mama samohranilka, brat in on: "Naša družina je bila ena najbolj revnih v občini."

"Takrat je veljalo, da nekdo, ki je reven, ne more priti ravno daleč. Hotel sem se dokazati. In sem se: čeprav sem bil nekdo, ki nima korenin, bogastva in političnih povezav, sem postal politik."

Kljub težki izkušnji v otroštvu je končal srednjo šolo in se izučil za elektrotehnika, nato pa je opravil še višjo šolo. V politiko se je vključil leta 1983 in tesno sodeloval s politikom Janezom Drnovškom, ki ga omeni tudi kot človeka, ki ga je v svojem življenju najbolj spoštoval. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Župan Zagorja ob Savi je že 28 let, to delo pa je začel opravljati pri 31 letih: "Takrat sem si obljubil, da bom iz občine Zagorje naredil najboljšo občino v Sloveniji." V letih od 2000 do 2004 in od 2004 do 2008 je bil poslanec Državnega zbora in od leta 2018 je podpredsednik Državnega sveta.

Aleksandra Saša Prelesnik

K njegovem uspehu je botrovalo trdo delo, podpora ekipe in pa to, da je svoje napake vedno znal priznati in se iz njih učiti, pravi. 

Lekcije preteklosti pa nosi s seboj in mu pomagajo pri županjevanju: "Ostal sem človek, nisem poletel v nebo." 

Njegovi socialni enoti prikimajo tudi občani občine Zagorje ob Savi, s katerimi smo govorili: "Vedno je pripravljen na stisk roke in rad podari nasmeh."

Župansko delo

Povedal je, da si je v prvem mandatu obljubil, da bo "iz občine Zagorje naredil najboljšo občino v Sloveniji" – mu je uspelo? "Delno," prizna. Občanke in občani, s katerimi smo govorili, so z njegovim službovanjem zadovoljni, pa tudi sam se nam pohvali z mnogimi uspešnimi projekti. Vidi pa še mnoge možnosti za izboljšanje življenja v občini, zato znova kandidira na lokalnih volitvah 2022.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Veste, takšnih občanov, kot jih imam jaz, nima nihče. Po toliko desetletjih me imajo že za svojega," opisuje, da rad dela za svoje občane in da so prav oni tisti, ki ga ženejo, da opravlja to naporno službo še naprej. "Človeški stik je tisti sladki del moje službe, zaradi katerega je vredno vztrajati."

Svoje delo ocenjuje kot dobro. "V karieri sem imel kar nekaj vzponov, nekaj pa tudi padcev. Moj poklon tukaj gre zaposlenim v občinski upravi, ki mi vedno stojijo ob strani, tudi ko mi ne gre najbolje, tudi ko sem na dnu," znova poudari, da ceni svoje zaposlene in da so velik del njegovega tako poslovnega kot tudi osebnega življenja.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Zavedam se svoje starosti na papirju, ne čutim pa se toliko starega, kot piše na mojem rojstnem listu. Zakaj ne bi kandidiral ponovno? Imam energijo, dobro ekipo, srčne občane in podporo doma – no, čeprav sin in žena ravno ne skačeta v zrak, da toliko delam."

Družinsko življenje

Čeprav bi njegova žena dejala, da je deloholik, nam prizna, da obstajajo še pomembnejše stvari od dela: zanj sta to 16-letni sin in žena. Ceni čas, ko gredo skupaj na sprehod v naravo, ali pa gresta s sinom ribarit: "Sva strastna ribiča."

Osebni arhiv Matjaž Švagan

Sinu je zelo blizu narava, zato se je vpisal v Naravovarstveno srednjo šolo v Ljubljani, njegov cilj pa je, da bi nekoč živel ob morju. V tem sta si zelo podobna, pravi Švagan. Tudi on ima zelo rad poletje: morje, sonce, ribiško sezono, dopust na Hrvaškem. Takrat so kot družina še bolj povezani, saj po premisleku vendarle prizna, da se žena ne bi veliko zmotila, ko bi dejala, da je deloholik: težko se odklopi od službe. "Zaradi tega je tudi moj sin zasovražil politiko, nikoli ne bi šel po mojih stopinjah." 

Osebni arhiv Matjaž Švagan

Omeni tudi, da ima nekaj zelo dobrih prijateljev: "Nimam jih veliko, ampak tiste, ki jih pa imam, pa res cenim." Ena njegovih najboljših prijateljic pa je zagotovo družinska psička Roxy, ki je po njegovih besedah, "pravi cukrček"

Osebni arhiv Matjaž Švagan

Kaj pa sovražnike, jih ima? "Rad si mislim, da nimam sovražnikov ampak nasprotnike. Verjamem tudi, da je v življenju kot tudi v politiki treba znati odpuščati."

Rad pere in lika

Najde pa čas tudi za hobije. Pogosto kolesari in kuha, njegova specialiteta je morska hrana – kot se za ribiča spodobi, se pohvali, da najbolje pripravi ribe. 

Preseneti nas, ko razkrije, da "rad" tudi pere in lika: "To počnem prav z veseljem. Vsa svoja službena oblačila vedno perem in likam sam." Ko se pošalimo, da mora biti žena prava srečnica, prilije še olja na ogenj: "Tudi v trgovino vedno hodim jaz."

Aleksandra Saša Prelesnik

"A življenja brez moje Mirjam si res ne morem predstavljati, ne vem, kaj bi brez nje," še doda.

Ob večerih rad pogleda kakšen akcijski ali biografski film, prizna pa, da zadnje čase vedno več gleda "ljubezenske filme". Celo pohvali Lady Gaga v filmu Zvezda je rojena, a njena glasba ga ne zanima: raje si zavrti pesmi zavrti Beatlov, Pink Floydov, Siddharte, Mi2 ali pa Oliverja Dragojevića in Klapo Intrade.

Ali kolesari z Rogličem? "Ne, je malo jezen name ..."

Vprašamo ga, ali kdaj kolesari skupaj s Primožem Rogličem, ki je krajan v občini, ki jo vodi. Na obraz mu pade manjša senca: "Ne, je najbrž malo jezen name ..."

Aleksandra Saša Prelesnik

"Primoža poznam že dolgo, že od njegovega otroštva. Vsakič mu priredim sprejem in imava v redu odnos," začne pojasnjevati.

"Ampak na zadnjem sprejemu sem v ihti naredil eno veliko napako: ušlo mi je, da se bo oženil. Hotel je imeti poroko brez vedenja javnosti, meni pa je slučajno ušlo, v veselju in želji, da mu Zagorjani čestitamo."

Aleksandra Saša Prelesnik

Naš kolesarski as je zdaj poročen že več kot leto, utrinke s poroke pa je kasneje delil z javnostjo. Čeprav mu je Švagan nekoliko pokvaril načrte za skrivno poroko, je Roglič kasneje povedal, da je vseeno to bil njegov "najboljši dan"

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije