N. V. | 25. 9. 2024, 20:00

Mesta, kjer živijo najsrečnejši ljudje: na seznam so se uvrstila kar 3 slovenska

Srdjan Zivulovic/Bobo

Se vam zdi, da živimo slabo? Pomislite še enkrat. Številne navdušujemo z izjemnim življenjskim standardom.

Londonski inštitut za kakovost življenja vsako leto objavi seznam mest, kjer živijo najsrečnejši ljudje. Inštitut je identificiral pet kategorij, ki najbolj neposredno vplivajo na srečo, in sicer prebivalce, upravljanje, okolje, gospodarstvo in mobilnost. Za ustvarjanje lestvice so analizirali te podatke kot tudi anketirali prebivalce. V tekmovanju je sodelovalo približno 1650 mest po vsem svetu.

Mesta, kjer živijo najsrečnejši ljudje

Naziv najsrečnejšega mesta na svetu je letos pripadel Aarhusu, drugemu največjemu mestu na Danskem, ki je na vzhodni obali polotoka Jutland, zahodno od Köbenhavna. Mesto je znano po živahni gastronomski sceni in kulturnem življenju, pa tudi upravljanje in skrb za okolje sta prinesla visoke ocene.

Naziv najsrečnejšega mesta na svetu je letos pripadel Aarhusu, drugemu največjemu mestu na Danskem.

Naziv najsrečnejšega mesta na svetu je letos pripadel Aarhusu, drugemu največjemu mestu na Danskem.

Profimedia

Aarhusu sledita Zürich in Berlin, 19 izmed dvajsetih najsrečnejših mest pa je evropskih. Prevladujejo skandinavska mesta, pojavljajo se Danska, Islandija, Nizozemska, Švica in Nemčija, edino neevropsko mesto v prvi dvajseterici pa je ameriški Minneapolis.

Kje v Sloveniji živijo najsrečnejši ljudje?

Na seznam se je med sto najsrečnejših na svetu uspelo uvrstiti tudi trem slovenskim mestom: Ljubljani, Ptuju in Mariboru. S tem se Slovenija pridružuje elitni skupini držav, katerih mesta se ponašajo z visoko kakovostjo življenja in zadovoljstvom prebivalcev, kar odraža skrb za okolje, mobilnost in splošno dobro počutje ljudi.

Ljubljana, prestolnica Slovenije, je dosegla 84. mesto. Visoke ocene je dobila predvsem zaradi kakovostne mobilnosti in okoljskih dejavnikov. Ljubljančani uživajo v čistem okolju in dobro urejeni infrastrukturi, ki omogoča enostavno premikanje po mestu. Poleg tega je Ljubljana znana po svoji bogati kulturni ponudbi, kar dodatno prispeva k zadovoljstvu njenih prebivalcev.

Prestolnica Slovenije je dosegla 84. mesto.

Prestolnica Slovenije je dosegla 84. mesto.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Ptuj, najmanjše med tremi slovenskimi mesti na lestvici, se je uvrstil na 109. mesto zaradi odličnega ravnovesja med gospodarstvom, okoljem in kakovostjo upravljanja. Ptujčani cenijo miren tempo življenja, bogato zgodovinsko dediščino in dostopnost do naravnih virov, kar bistveno pripomore k občutku sreče.

Ptujčani cenijo miren tempo življenja, bogato zgodovinsko dediščino in dostopnost do naravnih virov, kar bistveno pripomore k občutku sreče. Ptuj se je znašel na 109. mestu.

Ptujčani cenijo miren tempo življenja, bogato zgodovinsko dediščino in dostopnost do naravnih virov, kar bistveno pripomore k občutku sreče. Ptuj se je znašel na 109. mestu.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Maribor, drugo največje mesto v Sloveniji, se je prav tako znašlo na seznamu – na 137. mestu. Mariborčani uživajo v bližini narave, posebej Pohorja, kar prispeva k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu. Mesto pridobiva točke tudi zaradi ugodnih gospodarskih razmer in krepitve infrastrukture, kar ustvarja prijetno okolje za prebivalce.

Drugo največje mesto v Sloveniji se je znašlo na 137. mestu.

Drugo največje mesto v Sloveniji se je znašlo na 137. mestu.

Milos Vujinovic/Bobo

Se zdi, da živimo slabo? Pomislite še enkrat

Slovenija je lahko ponosna na svojo visoko kakovost življenja, kar se kaže ne le v uvrstitvi treh slovenskih mest na lestvico najsrečnejših mest, ampak tudi v uspehih na področju socialne vključenosti in zmanjševanja revščine. Eurostatovi podatki kažejo, da Slovenija z najnižjo stopnjo hude materialne in socialne izključenosti v Evropski uniji, ki znaša le dva odstotka, izstopa kot primer uspešnega socialnega modela, smo poročali.

Te številke odražajo dejstvo, da Sloveniji kljub globalnim in evropskim izzivom uspeva ohranjati visok življenjski standard za svoje prebivalce. Ne le, da uspešno sledimo skandinavskim vzorom na področju kakovosti življenja, temveč jih na številnih področjih celo presegamo.

Novo na Metroplay: "Mislim, da se s pomočjo humorja stvari prej rahljajo kot pa zaostrujejo." | Alenka Marinič