5. 4. 2022, 10:50 | Vir: STA

ORJAŠKA čebela iz Dubaja pripotovala v Ljubljano

Kristina Bursać

Navdušila je že pol sveta. Gigantska kranjska čebela je sedaj dobila začasen dom v središču prestolnice.

Cankarjev dom te dni gosti gigantsko kranjsko čebelo sivko. Fizični model čebele delavke Apis mellifera carnica, je na ogled postavil v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, s tem pa želi obeležiti svetovni dan čebel, ki bo 20. maja, in 11. leto mestnega čebelarstva na strehi svojega poslopja.

Facebook Čebelarska zveza Slovenije

Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, je bila maketa izdelana v razmerju 1:100, v dolžino pa meri 170 centimetrov. Model združuje gibljive dele čebeljega telesa ter devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Model? Prava kranjska čebela

Maketa je nastala s 3D-tiskom in ima več kot 90-odstotno morfološko podobnost z resnično čebelo delavko. Za osnovo modelu je služila prava kranjska čebela, do mikrona natančno slikana z Micro CT napravo.

Naša čebelica navdušuje po svetu

Stokrat povečana kranjska čebela sivka je nastala ob slovenskem predsedovanju Svetu Evropske Unije, navduševala pa je tudi na slovenskem paviljonu na razstavi Expo v Dubaju, kjer si jo je ogledalo skoraj milijon ljudi.

Zdaj se bo predstavila tudi Slovencem

Z razstave v Dubaju je orjaški model pripotoval v Cankarjev dom, kjer bo do 20. aprila na ogled v Veliki sprejemni dvorani. Gre za njegovo prvo predstavitev v Sloveniji.

Kot so ob tej priložnosti še poudarili v Cankarjevem domu, so čebele opraševalke večine rastlin ter pomemben člen naravnega ravnovesja in obstoja življenja na Zemlji.

"Na strehi Cankarjevega doma sobivajo s kulturo že 11 let in tako smo med prvimi mestnimi čebelarji v Sloveniji. Naš med je visoke kakovosti s certifikatom Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo," so sklenili.

Uredništvo

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil