R. K. | 4. 9. 2024, 15:04

Zloglasna Štajerska varda spet žuga državljanom: "Izdajalci slovenske domovine bodo razkrinkani in ustrezno kaznovani."

Profimedia

Člani skupine pod vodstvom Andreja Šiška javno razglašajo, da bo v Sloveniji kmalu vse drugače.

Kot kaže je spet aktivna tako imenovana Štajerska varda - paravajošaka skupina, ki jo vodi Andrej Šiško. Njeni člani vključno s samooklicanim generalom Ivanom Bolfekom namreč vabijo na tabor "Zedinjene slovenske varde", ki naj bi se odvil 13. septembra v Žalcu. Tudi tokrat pa ne gre brez namigovanj, ki dajejo slutiti, da bi radi jemali zakon v svoje roke.

Profimedia

"Družabno-izobraževalni tabor"

"Štajerska varda, Zedinjena slovenska varda in društvo Ogledniki naravnega okolja - ONO vabijo svoje pripadnike in pripadnice ter člene in členice, pa tudi vse ostale, ki želite sodelovati pri vzpostavljanju varne slovenske družbe, na družabno-izobraževalni tabor," so pripadniki skupine zapisali v vabilu na dogodek.

V drugem vabilu so pokazali nekaj nekonsistentnosti, kot gostitelja izpustili vardo in zapisali, da udeležence vabita Domorodna skupnost zedinjenih slovenskih dežel (DSZD) in društvo ONO. Pod vabilo pa so le z imeni podpisani Ivan, Primož in Andrej.

Grožnja s kaznovanjem domnevnih izdajalcev

Kot kaže, pa ne bo šlo za navadno druženje. Ivan Boflek namreč na Facebooku žuga, da bo od 13. septembra vse drugače. "Ko napišem vse drugače, bo za tiste, ki si resjedno želijo spremembe in pravde," je zapisal in zagrozil: "Izdajalci slovenske domovine bodo raskrinkani in ustrezno kaznovani." Dodal je, da "zakon jasno govori, da smo pred zakonom vsi enaki. Potem je čas, da po 33 letih začnemo to prakticirati".

Na kakšen način bodo člani paravojaške skupine razkrinkali domnevne izdajalce in kako naj bi bili ti kaznovani, Boflek ni razkril, je pa ob zapisu objavil videoposnetek govora Andreja Šiška, v katerem ta polemizira s policisti, ki naj bi v nekem konkretnem dogodku po njegovem storili kaznivo dejanje.

Konflikt s policisti leta 2020

Njegove besede se najverjetneje nanašajo na dogajanje v Slovenski Bistrici leta 2020, ko je ob njihovem takratnem taboru prišlo do konfliktov s policisti, skupina pa je nato odšla na tamkajšnjo policijsko postajo in zahtevala pojasnila od policijskega poveljnika, kar so v živo prenašali na spletu. 

Šiško na posnetku trdi, da naj bi policisti kršili zakon in člane njihove skupine diskriminirali. "Kot uradne osebe ste naredili kaznivo dejanje in za to boste odgovarjali, vi, vsi policisti, ki ste to naredili," je zagrozil. "In bomo zdaj videli, kdo ima prav in kdo krši zakone v tej državi. Policija, ki bi morala preganjati tiste, ki kršijo zakone, ali varda."

Profimedia

Takšne stvari se dokazujejo na sodišču

Velja dodati, da ne gre za izključujočo stvar, zato je povsem mogoče, da zakona niso prekršili le eni ali drugi, prekršili tudi oboji ali nihče. V vsakem primeru pa naj bi nekdo, ki meni da je bilo proti njemu storjeno kaznivo dejanje, to dokazoval z vložitvijo kazenske ovadbe in ne z nagovarjanjem članov svoje paravojaške skupine ob tabornem ognju.

Andrej Šiško je bil sicer leta 2019 zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in pozivanja k strmoglavljenju najvišjih državnih organov že obsojen na 8-mesečno zaporno kazen. Večino kazni je odslužil s priporom, nato pa bil do pravnomočnosti sodbe izpuščen.

Profimedia

Po zapletih z ponovnim prihodom v zavod za prestajanje kazni in izdani tiralici je nato odslužil še en mesec in moral plačati 10.000 evrov denarne kazni, ker so ga prisilno privedli v v zapor in ker je nosil simbol panterja na oblačilih.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec