N. V. | 8. 9. 2024, 08:00

Le streljaj od strogega središča Ljubljane gradijo nove stanovanjske objekte: poglejte, kako bodo videti stanovanja in po kakšni ceni jih bodo prodajali (FOTO)

Nest

Čeprav bo zanje treba odšteti mastne denarje, je sto stanovanj že rezerviranih.

Na Parmovi ulici v Ljubljani, kjer je 24 let stala priljubljena biljardna hiša, nastajajo novi objekti s stanovanji. Investitor projekta, britanski naložbeni sklad Zetland Capitala, je začel graditi dva objekta s petimi oziroma sedmimi nadstropji, ki bosta skupno obsegala 153 stanovanj.

Arhitekturno zasnovo so izdelali v arhitekturnem biroju Bevk Perović"Nova soseska je projektirana iz kakovostnih in vzdržljivih materialov z mislijo na energetsko učinkovitost, kar se odraža v elegantni, svetli in lahki podobi soseske in stanovanj," so za Metropolitan.si povedali iz Nest nepremičnin, podjetjem, ki je prodajalec novih stanovanj na Parmovi ulici.

Nest
Nest
Nest
Nest

Cena?

Stanovanja bodo večinoma dvo- in trosobna. V povprečju bodo velika 60 kvadratnih metrov, povprečna cena kvadratnega metra pa bo okoli 4700 evrov z davkom na dodano vrednost. 

Neuradne rezervacije zbirajo že eno leto, po sprejetju splošnih pogojev pa bodo začeli uradno prodajo – predvideno v drugi polovici septembra. Sto stanovanj je že rezerviranih.

Kako bodo videti nova stanovanja? (FOTO)

"Nova stanovanja bodo svetla, zračna in zgrajena iz trajnostnih materialov, ki zahtevajo minimalno vzdrževanje čez leta," so nam o stanovanjih povedali iz Nesta.

Stanovanje tipa C

Nest
Nest
Nest
Nest
Nest
Nest
Nest
Nest

Stanovanje tipa D

Nest
Nest
Nest
Nest

Stanovanje tipa E

Nest
Nest
Nest
Nest

Kopalnice

Nest
Nest
Nest
Nest
Nest

Vse to je za zdaj – kasneje bodo na tem mestu zgradili še več stanovanj

Pozneje namerava britanski sklad investirati še v izgradnjo dveh stolpnic z 12 in 15 nadstropji na sosednjem zemljišču, kjer bo skupno 193 stanovanj. Za ta projekt še čakajo na gradbeno dovoljenje, medtem ko so dovoljenje za gradnjo prvih 153 stanovanj že pridobili. 

Še pred britanskim skladom pa sta gradnjo na območju Parmove začela kriptopodjetnika Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec, ki sta v ozadju družbe Palo Alto. Ta na severnem delu zemljišča – ob železniškem muzeju – zaključuje pet vila blokov, v katerih bo 68 stanovanj, povprečna cena kvadratnega metra pa se giblje okoli 5000 evrov

Druga prostorska enota območja ob Parmovi ulici je v lasti države. Čeprav bi v tej poslovni enoti bilo možno izgraditi 150 stanovanj, je ministrstvo za javno upravo odločilo, da bodo zgradili novo upravno-poslovno stavbo. Katero ministrstvo bi se lahko preselilo na Parmovo, ni znano. Projekt je bil pred leti ocenjen na 62 milijonov evrov, gradnjo pa bi morali začeti že leta 2020 in končati leta 2026, a s projektom še do danes niso začeli. Parcela je očiščena, na njej pa trenutno ne potekajo nobena dela. 

Prometna preureditev

Izgradnja novih stanovanjskih blokov zahteva tudi novo prometno ureditev okolice. Izgradili bodo novo povezovalno cesto (podvoz) med Parmovo cesto in Tivolsko cesto in nov povezovalni nadvoz – za kolesarje in pešce. Nadvoz bo povezoval Parmovo ulico s parkom Tivoli preko Ruske ulice.

Nest

Britanski sklad, ki gradi nove stanovanjske objekte v Ljubljani 

Britanski sklad, ki vlaga v gradbene in nepremičninske projekte po vsej Evropi, je sicer v Sloveniji že nekaj let. Njihova prva naložba je bila nakup poslovnih prostorov v Situli, ki so jih že prodali naprej, nato pa so zgradili stanovanjsko sosesko Lagom Črnuški bajer v Črnučah.

Poleg Parmove gradnjo stanovanj načrtujejo tudi na območju nekdanje tiskarne za Bežigradom. Del starih objektov ob ulici Mašera-Spasićeve so v zadnjih mesecih intenzivno rušili, na njihovem mestu pa naj bi zgradili 240 stanovanj. Drugi del nekdanje tiskarne Mladinske knjige – streljaj od Dunajske ceste – so sicer že pred dobrim letom za 16 milijonov evrov prodali družbi PC Tiskarna, ki ga prek Elektrončka obvladuje Joc Pečečnik.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec