14. 4. 2022, 15:33 | Vir: STA

Študentska organizacija Slovenije OPOZARJA: "Izplačila si zaslužijo vsi!"

Marjan Maučec/STA

Pristojne so pozvali k spremembi trenutnih določil. Kaj jih je zmotilo?

Pri Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pravijo, da so bili zelo presenečeni nad aprilskim dopisom Uprave RS za zaščito in reševanje, ki je pristojna za zagotavljanje sredstev za izplačilo kovidnega dodatka. V dopisu, naslovljenem na zdravstvene in socialno-varstvene ustanove je uprava zapisala, da so do dodatka upravičene le tiste osebe, ki so delo opravljale brezplačno. 

ŠOS je pristojne zato pozval k spremembi interpretacije in zagotovitvi sredstev vsem dijakom in študentom, ki opravljajo naloge pomoči pri upravljanju z boleznijo COVID-19. 

Za veliko večino dejavnosti od nedavnega ni več treba izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Za veliko večino dejavnosti od nedavnega ni več treba izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Profimedia

"Uprava si zakon napačno razlaga"

Deseti protikoronski zakon je po navedbah ŠOS "na veliko veselje in olajšanje ter tudi pobudo mladinskih organizacij" določil izplačilo covidnega dodatka za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve tudi za dijake in študente, vključene ali vpoklicane k opravljanju nalog pomoči pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah ter pri izvajanju mobilnega testiranja in cepljenja. 

Zato Upravo za zaščito in reševanje, ministrstvo za obrambo in vlado pozivajo, naj uprava prekliče navedbe iz omenjenega dopisa in dodatek izplača tako, kot narekuje sam zapis v zakonu. In sicer, da dodatek pripada "pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč, ter dijakom in študentom, ki so vključeni ali vpoklicani k opravljanju nalog pomoči".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ŠOS (@studentskaorg)

V odprtem pismu, ki so ga objavili tudi na spletni strani ŠOU, so še zapisali, da glede na vse zapisano pristojne organe še enkrat pozivajo, da pri izvrševanju zakonodaje sledijo zapisanemu besedilu, ki ga je v zakonodajnem postopku sprejel Državni zbor Republike Slovenije. V nasprotnem primeru namreč kršijo načela delitve oblasti in si prilaščajo diskrecijsko pravico po razlagi sprejete zakonodaje.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu