15. 9. 2024, 14:28 | Vir: STA

Razkritje starodavne skrivnosti: kaj skriva legendarni zaklad, ki bo v Ljubljani na ogled le za kratek čas?

Supraseljski kodeks

Gre za izjemen spomin na življenje in zgodovino naših prednikov.

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) bo v Vitrini meseca v sklopu postavitve Hranimo misli - že 250 let razstavila Supraseljski kodeks, ki sodi med najpomembnejše svetovne slovanske jezikovne spomenike. Liturgični kodeks iz 11. stoletja, ki velja za enega največjih zakladov NUK, si bo mogoče ogledati med 23. in 28. septembrom.

Liturgični kodeks je našel profesor vilnske univerze Michal Bobrovski v Supraseljskem samostanu blizu Belostoka v tedanji Zahodni Rusiji v 20. letih 19. stoletja. V NUK ga hranijo od leta 1845, od 2007 pa je uvrščen na Unescov seznam Spomin sveta, so zapisali v NUK.

Supraseljski kodeks je izjemno pomemben spomenik cerkvene slovanskega jezika. Velja za delo, ki je starejše od znamenitega Ostromirovega evangeliarja (1056-1057). Eden najpomembnejših ohranjenih rokopisov v starocerkveni slovanščini je tako tudi glavni vir za študij tega jezika, pisave in kulture. Obenem predstavlja eno izmed najzgodnejših pričevanj o prevzemu pravoslavnega krščanstva pri Slovanih. Od nekdanjega kodeksa, sedaj razdeljenega med Varšavo, Sankt Peterburg in Ljubljano, se je ohranilo 285 folijev, od tega v Ljubljani 118.

Rokopis so s svete gore Atos, kjer so se slovanski kodeksi zbirali v začetku 11. stoletja, prenesli v novonastali samostan v Supraslju na vzhodnem Poljskem, kjer je bil stoletja, dokler ga niso, kot omenjeno, odkrili v začetku 19. stoletja. Slovenski jezikoslovec in bibliotekar Jernej Kopitar ga je v celoti prebral, ga datiral, popisal njegov jezik in vsebino ter ga ročno prepisal v skoraj popolnoma enaki velikosti.

Kodeks bo na ogled v posebni vitrini na razstavi Hranimo misli - že 250 let, na kateri v NUK prek zgodb, dokumentov, fotografij in raznovrstnega gradiva obiskovalcem ponujajo sprehod v 250 let dolg razvoj knjižnice, so še zapisali v NUK.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković