K. Ž. | 11. 10. 2024, 09:00

Začudenje na slovenskem vlaku: za vozovnico za psa plačala več kot pa zase!

Borut Živulović/Bobo

Potnica je za vozovnico za njenega psa morala odšteti bistveno več kot pa zase.

Prav nobena skrivnost ni, da imamo v Sloveniji javni prevoz, ki je potreben celovite spremembe in nadgradnje. Večkrat se na udaru kritik znajdejo tudi Slovenske železnice, predvsem zaradi dolgih zamud vlakov in številnih nadomestnih prevozov.

A tokrat so SŽ postale stvar debate zaradi vozovnice za psa. Uporabnica spletne platforme Reddit je namreč objavila vozovnici, ki ju je kupila zase in za psa. Pri tem je poudarila dejstvo, da je za psa vozovnica dražja kot pa zanjo. Za svojo vozovnico je odštela dva evra, medtem ko je morala za psa plačati 4,40 evra.

Reddit/Posnetek zaslona

Kje se je zalomilo?

Cena njene vozovnice je bila cenejša zaradi konca tedna, prav tako jo je kupila na avtomatu. A zalomilo se je ravno pri nakupu vozovnice za psa. Možnosti, da bi jo kupila na avtomatu namreč ni, tako pa je bila prisiljena plačati dvojno ceno za psa. Že doplačilo za psa je bizarno samo po sebi, cena pa še toliko bolj.

Hišni ljubljenčki so na vlakih dobrodošli, a vendar …

Na uradni strani SŽ je zapisano, da lahko potniki z vlaki SŽ brezplačno prevažajo majhne udomačene živali, ki so zaprte v kletke ali košare in ki se lahko namestijo kot osebna prtljaga, ter majhne pse, če jih je mogoče držati v naročju. Manjše udomačene živali so dovoljene na vseh vlakih.

Profimedia

Veliki psi malo manj dobrodošli

Zadeva pa se zakomplicira pri velikih psi. Ti morajo kot drugod imeti nagobčnik ter biti na vrvici in ležati na tleh. Zanje je treba v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za 2. razred potniškega vlaka. Prevoz večjih psov (nad 30 cm) zaradi omejenega prostora ni dovoljen z nagibnimi vlaki ICS.

Pes gre lahko na vlak, le če se vsi strinjajo

Če želite na vlak vzeti psa, se morajo s tem strinjati vsi v vagonu. V kolikor potniki nasprotujejo, se morate obrniti na sprevodnika ali vodjo vlaka. V spalnih vagonih psi niso dovoljeni, razen če zakupite celotni vagon in ste sami.

V primeru, da je organiziran nadomestni avtobusni prevoz, pa prevoz hišnih ljubljenčkov ni mogoč. Torej po domače, znajdite se sami.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil