M. P. | 3. 10. 2022, 07:00

Ste vedeli, da se je lani v Sloveniji rodilo več otrok? Imamo podatek, za koliko

Profimedia

Vprašanju, kako našim najmlajšim v družbi zagotoviti čim boljšo prihodnost, se bodo ta teden posvečale številne nevladne organizacije, v pogovore se bo vključil tudi predsednik vlade.

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) od leta 1954, besedna zveza pa je zaščitena že od leta 2011 in se zapiše z veliko začetnico. Od samega začetka je vsako leto prvi teden v oktobru, njegov namen pa je opozoriti na stanje in potrebe otrok. Letos poteka pod geslom "Skupaj se imamo dobro", poseben poudarek pa je namenjen medsebojnim odnosom, prijateljstvu, sodelovanju, skupnim dogodivščinam.

Lani rojenih za 1 odstotek več otrok 

V Sloveniji se je po podatkih SURS v lanskem letu rodilo 18.984 otrok (9 na 1.000 prebivalcev). Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka je bila 29,6 leta, ob rojstvu vseh otrok pa 31,1 leta – te vrednosti so zadnja tri leta nespremenjene. Najpogosteje izbrani imeni sta bili Ema in Filip.

V Sloveniji imamo 15,1-odstotni delež prebivalcev, starih 0–14 let, med vsemi prebivalci.

Profimedia

"Otroci potrebujejo druženje in igro, vse to pa je mogoče brez pametnih naprav," je v luči Tedna otroka poudarila predsednica ZPMS Darja Groznik. Po njenih besedah tudi podatki TOM telefona, ki je program zveze, kažejo, da mladi najbolj hrepenijo po prijateljstvu.

"Želijo si, da imajo družbo, da lahko s sovrstniki počnejo kaj skupnega. V družbi se tudi dobro počutijo, si zaupajo, se pogovarjajo, česar pametne naprave ne morejo nadomestiti," je opomnila Groznikova.

Predsednica ZPMS Darja Groznik.

Predsednica ZPMS Darja Groznik.

Bobo

Posvet v DZ na pobudo Klakočar Zupančičeve 

V DZ bo v začetku tedna potekal posvet Za boljšo prihodnost otrok. Zbrane bo nagovoril predsednik vlade Robert Golob, še pred njim pa bo z uvodnim nagovorom nastopila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je dala pobudo za posvet.

Na podlagi prispevkov nevladnih organizacij in razprave z najvišjimi predstavniki državnih organov bodo ob zaključku posveta sprejeli konkretne vsebinske sklepe.

Klakočar Zupančičeva bo tudi vodila drugi del posveta.

Klakočar Zupančičeva bo tudi vodila drugi del posveta.

Profimedia

Predstavniki nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z otroki s posebnimi potrebami in z otroki, ki živijo v revščini in nasilju, bodo izpostavili težave in izzive na tem področju ter podali predloge za rešitve.

Ambasador Nipke: "Malo je potrebno, da uživamo v medsebojnih odnosih"

Idejo za geslo tedna so pri ZPMS našli pri naslovu pesmi "Skp se mava dobr", ki jo prepeva pri otrocih zelo priljubljen raper Boštjan Nipič - Nipke. Nipke, ki je tudi ambasador letošnjega tedna, v pesmi sporoča, kako malo potrebujemo, da uživamo v medsebojnih odnosih, pa naj gre za ljubezenski odnos, odnos s prijateljem, z bratom oz. sestro ali pa s svojim domačim ljubljenčkom.

Raper Boštjan Nipič - Nipke.

Raper Boštjan Nipič - Nipke.

Bobo

Svetovni dan otroka, ki ga obeležujemo tudi v Sloveniji, pa je 20. november. Na ta dan je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec