R. K. | 28. 9. 2022, 12:32

Težave z javnimi naročili: mora paciente mariborskih zobozdravnikov skrbeti?

Profimedia

Zobozdravniki na območju Maribora naj bi ostali brez nujno potrebnega materiala za zdravljenje. Nekateri so ga zato kupovali celo na lastne stroške, drugi razmišljajo o zaprtju ambulant. So lahko zaradi tega vaši termini prestavljeni?

Kaj je razlog, da se mariborski zobozdravniki že mesece soočajo s pomanjkanjem materiala za zdravljenje zob? Že od marca naj bi si ga bili med seboj prisiljeni izposojati, dogajalo se je celo, da so morali, ker niso imeli materiala, paciente prenaročiti. Nekateri zobozdravniki naj bi material kupovali celo na lastne stroške.

V izposojanju materiala med posameznimi zobozdravniškimi ambulantami Darja Pavlovič, ki opravlja delo vršilke dolžnosti predstojnika zobozdravstva v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, ne vidi ničesar slabega ali novega. Tovrstna praksa tudi ne pomeni padca kakovosti storitev, je pojasnila za Večer. "Ni padla niti kakovost storitev niti kakovost izbranega materiala. Nihče od bolnikov v tem času ni bil oškodovan," je zatrdila.

Profimedia

Kriva naj bi bila gospodarska situacija

Tudi s tem, da so nekateri zobozdravniki kupovali material na lastne stroške, je seznanjena. Kot je dejala za omenjeni medij, naj bi to počeli, ker so navajeni na material točno določenega proizvajalca, ki pa ni bil dobavljiv. "Zato sem jih v elektronskem sporočilu pozvala, naj priložijo račun - če je to napaka dobavitelja, se bomo potrudili, da dobijo denar povrnjen." Po njenih besedah računa ni poslal nihče.  

Ocenjuje, da ti zobozdravniki preprosto niso želeli poskusiti uporabiti drugega materiala, ki bi bil dosegljiv in so ga zato raje kupovali sami.

Za nastalo situacijo z dobavo materiala naj bi bila kriva splošna gospodarska situacija, zaradi katere je po besedah pomočnika direktorja za računovodstvo, ekonomiko in analize ter javna naročila v Zdravstvenem domu Maribor Marka Turčina razpis letos trajal nekoliko dlje. Zaradi podražitev ves zahtevan material ni bil dobavljiv, dobavitelji pa so ponujali nadomestnega, kar je bilo treba pregledati in se odločiti glede ustreznosti, je Turčin pojasnil za omenjeni časnik.

Profimedia

V drugih zdravstvenih domovih nimajo podobnih težav

Čeprav tako Turčin kot Pavlovičeva trdita, da imajo v tem trenutku vse ambulante dovolj materiala, ki ga potrebujejo za nemoteno delo, pa zobozdravniki po informacijah Večera naj ne bi dobili vsega. Glede tega naj bi se tudi večkrat pritožili tako v ustni kot v pisni obliki. Razmišljali pa naj bi celo, da bodo opravljali le urgentne posege. Zaradi pomanjkanja materiala so letos v več specialističnih ambulantah že naročenim pacientom tudi prestavili termine.

Do podobnih težav naj v drugih slovenskih zdravstvenih domovih ne bi prihajalo, pišejo pri štajerskem časniku. 

V mariborskem zdravstvenem domu imajo težave tudi s kadrom, saj je zobozdravnikov premalo. Zato so imeli že dva razpisa za prosti delovni mesti. A se na prvega ni prijavil nihče, na drugem pa so prejeli le prijavo ene zobozdravnice. Drugo delovno mesto je tako še vedno nezasedeno. Zdaj pa se bliža še porodniška ene od zaposlenih zobozdravnic, zaradi česar bo po poročanju Večera zazevala še dodatna luknja.  

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk