25. 7. 2024, 16:09 | Vir: STA

V Tivoliju do konca leta ne bodo potekale večje prireditve

Profimedia

Sprejeta je bila nova odločitev. 

V Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib do konca leta ne bo množičnih prireditev. Kot so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor, potem ko je že postalo znano, da Magnifico v Tivoliju ne bo nastopil, bo do konca leta predvidoma pripravljen načrt o rabi tega območja tudi v povezavi s prireditvami.

Kot so sporočili z ministrstva, sta se minister Jože Novak in župan Mestne občine Ljubljana (Mol) Zoran Janković dogovorila, da se koncert Magnifica, napovedan 31. avgusta v parku Tivoli, kar je sprožilo polemike o primernosti množičnih prireditev v parku, ne izvede. Organizator koncerta je medtem že sporočil nadomestno lokacijo - Mladinski golf center v Stanežičah.

Borut Živulović/BOBO

Minister in župan sta se dogovorila tudi, da bo Mol zaprosil Zavod RS za varstvo narave, da pripravi strokovni predlog o načinu in obsegu omejitve dejavnosti ali rabe parka v skladu z zakonom o ohranjanju narave.

Mol ter upravljavec krajinskega parka bosta v sodelovanju z zavodom ter ministrstvom za naravne vire in prostor pripravila in sprejela načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. V njem bosta med drugim določila merila in kriterije za izvajanje in omejitev prireditev, priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka pa je pri tem ključna, piše v sporočilu.

Sprejetje načrta upravljanja je predvideno do konca leta, prav tako uskladitev občinskega odloka o krajinskem parku, do takrat pa množičnih prireditev in dogodkov na tem območju ne bo. "Pri posegih v naravo moramo biti zadržani, še posebej, če imamo na voljo alternativne rešitve," je ob tem povedal minister.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil