STA/Uredništvo | 6. 9. 2024, 15:47

Tomaž Vesel podlegel pritiskom in umaknil kandidaturo za evropskega komisarja

Igor Kupljenik/Bobo

Slovenski kandidat je nenadoma odstopil. Preberite, kdo bi lahko zasedel njegovo mesto – na mizi so namreč nova imena. 

Tomaž Vesel je umaknil kandidaturo za evropskega komisarja, potem ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen vztrajala, da Slovenija na komisarsko mesto predlaga kandidatko. "V kandidaturo sem se podal z iskrenimi nameni v korist Slovenije. Žal s predsednico von der Leynovo ne deliva istega koncepta delovanja Evropske komisije in zato sem se odločil, da kandidaturo, v dobro Republike Slovenije, umaknem. Sloveniji na tej poti želim, da dobi končno vpliven in dober resor, saj verjamem, da smo med kandidati bili in bomo le najbolj sposobni posamezniki za to funkcijo," je Vesel pojasnil premierju Robertu Golobu, ko je ponudil odstop. Golob je njegov odstop sprejel.

Tomaž Vesel naj bi odstopil od kandidature za evropskega komisarja.

Tomaž Vesel naj bi odstopil od kandidature za evropskega komisarja.

Igor Kupljenik/Bobo

Robert Golob sprejel njegov odstop

"Premier Robert Golob je sprejel odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja," so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Pojasnili so, da je Vesel premierja obvestil, da zaradi različnih pogledov na delovanje prihodnje sestave Evropske komisije, ki izhajajo iz pogovora med njim in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, odstopa od kandidature.

Vesel se je premierju zahvalil za izkazano zaupanje, Golob pa je njegov odstop sprejel. "Glede na to, da je gospod Vesel sprejel odločitev, da ne nadaljuje s kandidaturo, premier Golob njegovo odločitev spoštuje. Ne glede na to odločitev cenimo njegovo strokovnost, ki jo je izkazal v preteklih zadolžitvah in postopku za kandidata za evropskega komisarja. Želimo si, da bi gospod Vesel s svojimi kompetencami še naprej ostal na voljo Sloveniji," so zapisali s premierjevega kabineta.

Golob je že opravil pogovore s koalicijskimi partnerji z namenom nadaljnjih korakov pri imenovanju novega kandidata oziroma kandidatke za evropskega komisarja. O tem bo tudi obvestil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Von der Leynova si prizadeva za spolno uravnoteženo Evropsko komisijo

Predsednica Evropske komisije naj bi pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. To je že v ponedeljek storila Romunija.

Von der Leyen naj bi v četrtek Golobu celo poslala ostro pismo, v katerem naj bi ponovila, da s kandidaturo Vesela ni zadovoljna in da od Slovenije še vedno pričakuje kandidatko za komisarsko mesto. Dejala naj bi tudi, da si v svoji ekipi želi močna politična imena.

Nemška političarka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke si namreč prizadeva za spolno uravnoteženo Evropsko komisijo. Zato je države članice pozvala, naj ji predlagajo imeni kandidata in kandidatke, kar pa je upoštevala zgolj Bolgarija. Druge članice so večinoma predlagale moške. Če bo kandidata s kandidatko zamenjala še Slovenija, bi lahko bilo v prihodnji Evropski komisiji 11 žensk in 16 moških.

Ursula von der Leyen v Evropski komisiji želi več žensk.

Ursula von der Leyen v Evropski komisiji želi več žensk.

Borut Živulovič/Bobo

Von der Leynova je sicer v sredo poudarila, da je ključno merilo pri sestavljanju komisije kompetentnost kandidatov, prizadeva pa si tudi za geografsko, politično in spolno uravnoteženost. Merilo kompetentnosti po njenih besedah izpolnjujejo nekdanji premierji, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki Evropske unije.

Sestavo in razdelitev resorjev med kandidate naj bi predstavila sredi prihodnjega tedna, nakar bodo morali kandidati oktobra prestati še zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Ta bo moral nato potrditi še celotno komisijo, ki bi lahko mandat nastopila novembra ali decembra.

Na mizi so nova imena

Da koalicija zaseda na temo zamenjave kandidata za kandidatko, pa je na omrežju X zapisal prvak SDS Janez Janša. "Ker je EPP sklenil, da v EP ne bo rušil kandidatov za Evropsko komisijo, sedaj predsednica komisije uradno zahteva od vlade, naj ji sama že sedaj pošlje kandidatko. Koalicija že zaseda. Tanji Fajon dela konkurenco tudi Marta Kos," je na omrežju X zapisal Janša.

Da bi na kandidaturo pristala nekdanja vidna članica Gibanja Svoboda Marta Kos naj bi si želel tudi Golob. Marta Kos je sicer v sredo na novinarsko vprašanje, ali je v igri za evropsko komisarko, odgovorila, da "ni v komisarski zgodbi". Tanja Fajon pa je v ponedeljek ob robu Blejskega strateškega foruma na vprašanje, ali bi jo zanimalo komisarsko mesto, odgovorila, da ima kot zunanja ministrica izjemno težko nalogo zaradi članstva Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Kdaj bo znano, kdo bo nova kandidatka?

Vlada Republike Slovenije bo o novem predlogu kandidatke oziroma kandidata razpravljala v ponedeljek, 9. septembra 2024. Sledila bo predstavitev pred pristojnim odborom v Državnem zboru Republike Slovenije. Predsednik vlade bo o novem imenu predsednico von der Leynovo obvestil po zaključku zakonsko predpisanih postopkov.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec