K. Ž. | 20. 6. 2024, 10:25

Upokojenci v Trbovljah besni: najeli oskrbovana stanovanja, ki pa to sploh niso

Profimedia

Upokojenci so se preselili v Vilo Barbara v Trbovljah z namenom, da gredo v oskrbovana stanovanja. A izkazalo se je, da ta pravzaprav sploh niso oskrbovana.

Družba Spekter v Trbovljah ponuja oskrbovana stanovanja, ki se nahajajo v samem središču centra in imajo tudi lastniška parkirna mesta. Stanovanja se nahajajo v nekdanji stavbi upravne zgradbe Rudnika Trbovlje–Hrastnik in so v popolnosti prenovljena ter obnovljena, zaradi česar so stavbi nadeli tudi novo ime – Vila Barbara. Družba Spekter je v stavbi uredila 18 namenskih stanovanj v velikosti od 45 do 65 kvadratnih metrov, na razpis za najem pa se lahko prijavijo le osebe, starejše od 65 let. 

Ker je sama lokacija izjemno priročna, cena pa predvsem ugodna (za 65 kvadratnih metrov veliko stanovanje zahtevajo 341,55 evrov na mesec), so nekateri upokojenci pograbili možnost ter se preselili v oskrbovana stanovanja. A kot se je izkazalo, ta sploh niso oskrbovana.

Občina Trbovlje

Cel kup težav

Kot je za Svet24 povedala najemnica oskrbovanega stanovanja Andreja Hren SOS vrvica v stanovanju ne deluje, tudi kadar se jo potegne, ni odziva. Prav tako kabina za prhanje nima močno potrebnega držala, tega ni niti pri stranišču in umivalniku. Okna so nezastrta in zaradi višine težje dostopna za odpiranje, strešna okna se prav tako ne dajo sploh odpirati.

Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše sicer veleva, da morajo biti stanovanja prostorsko prilagojena starejšim. To pomeni, da morajo imeti širše hodnike, vrata, držala v straniščih ter nižje pragove. 9. člen pravilnika še navaja, da mora biti v prostorih za osebno higieno in v vsaj še enem bivalnem prostoru nameščen osebni telefonski alarm za pomoč na daljavo. 11. člen pa navaja, da mora biti vsaj eno okno zasnovano tako, da ga lahko odprejo tudi gibalno ovirane osebe.

Hrenova je za Svet24 še povedala, da najemniki prav tako nimajo urejene zdravstvene oskrbe, povezave s patronažno službo, obenem tudi nimajo recepcije. Sama je sicer prepričana, da gre za čisto običajna stanovanja in ne za oskrbovana.

V nadaljevanju je še dejala, da so stene izjemno tanke, zaradi česar je ves čas slišati hrup iz preostalih stanovanj. Kuhinjske omarice pa so tako visoko pod stropom, da se jih doseže le s pomočjo pručke ali stola.

Družba Spekter

Gre za navadno zavajanje upokojencev?

Novinarji so se tudi obrnili na stanovanjsko podjetje Spektra, od koder so jim sporočili, da za SOS-povezavo s CSD ali zdravnikom ni pravne podlage. Med drugim se zagovarjajo tudi, da nekatere funkcije niso bile omogočene, saj stavbo varuje Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenija. Vseeno pa jih nezadovoljstvo najemnikov ne zaustavi pred tem, da še naprej oglašujejo oskrbovana stanovanja, kjer zagotavljajo strokovno pomoč ter trdijo, da stanovanja ustrezajo potrebam po zasebnosti in ohranjanju avtonomije.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je medtem že dejalo, da bodo zadevo predali socialni inšpekciji.

Upokojenka je medtem stvari vzela v svoje roke ter vsem stanovalcem pri združenju upokojencev pridobila vloge za pridobitev elektronskih zapestnic z brezžičnim prenosnikom za nujne klice. Po prejemu novinarskih vprašanj pa so se v družbi Spekter zganili ter stanovalcem začeli ponujati vloge za e-zapestnice. 

Direktor ovaden zaradi suma zlorabe

Spekter je sicer v stoodstotni lastni Stanovanjskega sklada RS. Leta 2017 ga je ta po sklepu vlade odkupil od družbe RTH Trbovlje za 6,8 milijona evrov, saj se je ta znašel sredi preiskave. Kriminalisti so leta 2015 preiskovali domnevno oškodovanje podjetja, ki je s svojim dobičkom 2,4 milijona evrov pokrilo obveznosti materinske družbe, Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH), iz plač in odpravnin, je takrat poročal Dnevnik. Nato je družbo prevzel Stanislav Stolar, ki vodi družbo brez omejitev. Spekter je bil sicer dokapitaliziran z namenom izgradnje Vile Barbara, javni sklad pa je sofinanciral oskrbovane stanovanje ter dal 646.050 evrov.

Profimedia

Stanovalci se bojijo višjih najemnin

Stanovalci so medtem v skrbeh, da bo Spekter dvignil najemnine. Ta namreč zaračunava tržno najemnino, za stanovanja od 45 do 64 kvadratnih metrov najemniki plačujejo od 230 do 400 evrov. Večina stanovanj je v mesecu februarju ostalo nezasedenih, zaradi česar je družba stanovalcem začasno znižala najemnino. Zdaj so prosta le še štiri stanovanja, zaradi česar so stanovalci v skrbeh, da bodo vnovično dvignili najemnine.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec