Uredništvo | 15. 10. 2024, 18:00

Sredi hude stanovanjske krize v Ljubljani občina z velikodušnim 'darilom' zdravnikom (ponudba, ki buri duhove)

Bobo

Mestna občina Ljubljana naj bi zdravnike iz tujine privabila tudi s pomočjo stanovanj po neprofitnih najemninah.

Ker je kadrovska stiska v zdravstvu še vedno pereča, sploh na področju družinske medicine, se za privabljanje večjega števila zdravnikov v zdravstvene domove zavzemajo tudi slovenske občine. Mestna občina Ljubljana naj bi tako zdravnike iz tujine po besedah župana Zorana Jankovića privabila tudi s pomočjo stanovanj po neprofitnih najemninah, poroča Ljubljanainfo.

Večina zdravnikov, ki je v zameno za zaposlitev v Zdravstvenem domu Ljubljana dobila neprofitna stanovanja, prihaja iz Severne Makedonije in Srbije, šlo pa naj bi za specialiste družinske medicine in pediatrije, ki delajo v enotah Vič, Šiška, Moste in Bežigrad.

S pacienti se sporazumevajo v slovenščini, pogodbe za stanovanja pa so bile sklenjene za čas zaposlitve v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Morda vas zanima tudi:

Kako velika so stanovanja?

Velikost stanovanj, ki so jih dobili zdravniki, je odvisna od števila članov gospodinjstva. Na voljo so bila stanovanja od eno- do štirisobnih, večina pa je po besedah Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine trisobnih. Njihova površina se giblje od 50 do 71 kvadratnih metrov. 

Dvosobna stanovanja merijo od 47 do 55 kvadratnih metrov, enosobno stanovanje meri 36,44 kvadratnega metra in štirisobno 67 kvadratnih metrov.

Sporočili so še, da pogoje in merila ter postopek za določitev upravičencev do dodelitve stanovanjske enote za posebne namene Javni stanovanjski sklad oblikuje v sodelovanju s pristojnimi občinskimi oddelki.

Na tej podlagi je bilo do sedaj oddanih Zdravstvenemu domu Ljubljana 15 namenskih najemnih stanovanj, za katera plačuje Zdravstveni dom Ljubljana neprofitno najemnino. Stanovanja pa so poleg zdravstvene dejavnosti zagotovili tudi za izvajanje lekarniške dejavnosti, za izvajanje dejavnosti oskrbe na domu, potrebe pa so evidentirane tudi s strani Zavoda Hospic Ljubljana.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave