P.M. | 9. 12. 2022, 20:51

Učenci ljubljanske šole so se zastrupili s pašteto

Simbolična fotografija.

Profimedia

Pri delitvi malice so zaposleni opazili, da je ta na nekaterih delih temnejše barve. 

Na ljubljanski Osnovni šoli Livada se je kar deset učencev od skupno 430 zastrupilo ob uživanju pakirane paštete, ki so jih na osnovno šolo dobili prek dobavitelja šolske prehrane, katerih proizvajalec naj bi bil Delamarais.

Zaposleni so hitro ukrepali

Ko so opazili, da je pašteta na nekaterih delih temnejše barve, so šolski delavci nemudoma prenehali deliti malico. A je to nekaj osnovnošolcev vseeno uspelo zaužiti, navaja Ljubljana Info

Trije učenci so že prvi dan potožili po bolečinah v trebuhu in slabemu počutju. Ostalih sedem je zaradi slabega počutja ostalo doma naslednji dan.

Kot je za omenjeni portal povedal ravnatelj Goran Popović, sta dva učenca že nazaj v šoli, ostali poročajo o simptomih, kot so bruhanje, bolečine v trebuhu, slabo počutje ter nekateri tudi o diareji.

Bobo

Obveščen tudi NIJZ

Pokvarjene paštete so sicer imele rok trajanja do leta 2024, a je inšpekcija ugotovila, da paštete pri proizvodnji niso bile pravilno zaprte oziroma zatesnjene, zaradi česar je prišlo do fermentacije.

O dogodku naj bi tudi obvestili Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je zastrupljenim učencem ponudil odvzem blata, na podlagi katerega bodo presodili, če gre pri simptomih morda tudi za kakšno drugo okužbo ali celo bolezen. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol