9. 7. 2024, 21:28 | Vir: STA

Z opozorili se UKC Ljubljana strinja: podpira rešitve za ...

Žiga Živulović Jr./Bobo

Z opozorili Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o korupcijskih tveganjih v procesih javnega naročanja v zdravstvu se Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana strinja.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana se strinja z opozorili Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o korupcijskih tveganjih v procesih javnega naročanja v zdravstvu so danes sporočili z UKC. Kot so dodali, podpirajo rešitve, ki bodo zmanjšale koruptivna tveganja, tudi ustanovitev državne javne naročniške službe.

Ob informacijah, da bo pomemben del nalog pri izvedbi večjega števila javnih naročil v največjem javnem zdravstvenem zavodu v državi prenesen na zunanje izvajalce, je KPK danes opozorila na na korupcijska tveganja, ki se ob takšnem pristopu pojavljajo.

Na UKC Ljubljana so v odzivu pojasnili, da se zavedajo potencialnih tveganj, ki so povezana s tem, da bo del nalog pri izvedbi javnih naročil prenesen na zunanje svetovalce. "Prav zato se je UKC Ljubljana že pred pripravo javnega razpisa za storitve svetovanja na področju javnega naročanja posvetoval s KPK, da bi v vse faze postopka in izvajanja svetovanja pri javnih naročilih vnesel vse potrebne varovalke," so zapisali v sporočilu za javnost.

UKC Ljubljana podpira "vse rešitve, ki bodo zmanjšale koruptivna tveganja, tudi ustanovitev skupne javne naročniške službe na nivoju države oziroma različnih javnih zavodov, vendar mora do teh rešitev sam zagotavljati čim večjo pokritost nabave z javnimi naročili", so dodali.

Matic Hrabar/STA

Vključitev zunanjih izvajalcev v postopke javnega naročanja poveča možnosti za nastanek kršitev s področja interesov in kršitev integritete

Odločitev, da se pomemben del nalog pri izvedbi javnih naročil prenese na zunanje izvajalce - odvetniške družbe, po mnenju KPK sicer ne predstavlja koraka v smeri ustreznejšega upravljanja s korupcijskimi tveganji. Medijsko izpostavljen primer javnega naročila UKC Ljubljana za izvajanje storitev svetovanja na področju javnega naročanja v daljšem časovnem obdobju po mnenju KPK kaže na odmik od njenih priporočil za ustreznejše upravljanje s korupcijskimi tveganji.

Vključitev zunanjih izvajalcev v postopke javnega naročanja poveča možnosti za nastanek kršitev s področja nasprotja interesov in kršitev integritete. Te kršitve so posledica izvajanja nezakonitih in neetičnih vplivov, prirejanja meril in kriterijev, uhajanja notranjih informacij in s tem privilegiranja ponudnikov pri posameznih postopkih javnih naročil, so danes še opozorili na KPK.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec