R.S. | 1. 10. 2024, 13:37

Vesela novica iz mariborske porodnišnice: zgodilo se je nekaj, kar je presenetilo tudi zaposlene

Fotografija je simbolična.

Profimedia

"To je pri nas precej redko," so zapisali. 

UKC Maribor je na družbenih omrežjih delil veselo novico. "V zadnjem tednu septembra so v naši porodnišnici starše razveselili kar štirje pari dvojčkov, kar je pri nas precej redko. Skupaj pa se je rodilo 33 otrok, 20 fantkov in 13 deklic. Iskrene čestitke in veliko crkljanja - saj veste, objemi in stiskanje dajejo občutek varnosti, spodbujajo občutek bližine, povezanosti in sprostitve."

NIJZ poroča, da je vsako leto v Sloveniji okoli tri odstotke otrok, rojenih po večplodni nosečnosti (dvojčki, trojčki). Rojstvo dvojčkov je pogosteje kot v preteklosti predvsem po zaslugi umetnih oploditev, kjer so možnosti za rojstvo dvojčkov večje kot po naravni poti. Več možnosti za dvojčke imajo starejše ženske. 

V različnih kulturah in mitologijah imajo dvojčki poseben pomen. V starih zgodbah se pogosto pojavljajo kot simboli dvojnosti, nasprotij ali posebnih vezi. Dvojčki pogosto razvijejo močno čustveno vez, ki jo številni opisujejo kot telepatsko ali intuitivno. Nekateri dvojčki poročajo, da lahko občutijo, kaj se dogaja z njihovim sorojencem, tudi če sta fizično narazen.

Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec