30. 8. 2024, 16:46 | Vir: STA

Nevzdržne razmere v UKC Maribor: če se stanje ne izboljša, se bo onkologija zaprla

Bobo

Vedno glasnejše pritožbe zaradi razmer na oddelku za onkologijo UKC Maribor.

Pacienti in zaposleni na oddelku za onkologijo UKC Maribor se vse bolj pritožujejo nad nevzdržnimi razmerami. Zaradi zapletov pri nadgradnji je tam od lani gradbišče, težave pa povzročata tudi zastarela obsevalnika, ki pogosto okvarita. Pomanjkanje prostora in dolge čakalne dobe dodatno otežujejo delo.

Namestnica predstojnice oddelka Tamara Petrun opozarja, da obstoječe težave ogrožajo delovanje oddelka. Gradnja nadgradnje se je zaradi zapletov z lastniki stanovanj močno zavlekla. Če se stanje ne izboljša, obstaja tveganje, da bodo morali onkološki bolniki zdravljenje nadaljevati v Ljubljani.

"Naša paliativna ambulanta gostuje v tehničnih prostorih onkološkega oddelka. Imamo dva linearna pospeševalnika in ko delata, je super, ko ne delata, pa iščemo rezervne dele po celi Evropi, ker sta stara 13 let. To pomeni, da se zgodi, da bolniki čakajo na obsevanje do večera," je za STA pojasnila Petrunova.

"Do večera čakajo tudi bolniki za sistemsko zdravljenje. Imamo namreč le 17 ležalnikov in devet postelj, na dan se na njih obrne več kot 100 bolnikov. V pritličju imamo štiri ambulante in eno improvizirano ambulanto, na dan pogledamo več kot 150 bolnikov in da bi vsaj malo skrajšali pot onkološkim bolnikom, se tukaj tudi jemlje kri. Naše sestre torej kljub obilici dela jemljejo kri in vzorce same nosijo v centralni laboratorij," je nadalje ponazorila.

Ministrstvo za zdravje poskuša najti rešitve in pospešiti postopke gradnje. Celotna investicija nadgradnje oddelka je ocenjena na približno 65 milijonov evrov.

"Če se zadeva ne bo premaknila, se bo naša onkologija zaprla. To pomeni, da vso breme pade na Ljubljano, a sistem tega ne bo vzdržal," je poudarila Petrun.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec