STA/Uredništvo | 6. 9. 2024, 18:52

Še zdravnikom je prekipelo: onkolog dal odpoved, pacienti kemoterapije prejemajo kar na hodniku (katastrofalne razmere v slovenski bolnišnici)

Profimedia

Onkološki bolniki so zaskrbljeni. Ne le, da so razmere v bolnišnici zanje nevzdržne, zdaj niti ne vedo, kdo jih bo zdravil. Namreč, tudi zdravniki imajo dovolj katastrofalnih razmer. Bolnišnico, ki se že tako sooča s kadrovsko stisko, je zapustil še en onkolog.

Poročali smo že o nevzdržnih razmerah v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Največje težave so na oddelku za onkologijo. Za bolnike je premalo prostora, premalo postelj, sploh nimajo dovolj zdravstvenih naprav, ki jih potrebujejo, poleg tega pa je osebja, ki tam dela, vsak dan manj.

Zdaj je že vsekakor jasno, da če se stanje ne izboljša, se bo onkologija v mariborski bolnišnici kmalu zaprla. "Če se zadeva ne bo premaknila, se bo naša onkologija zaprla. To pomeni, da vso breme pade na Ljubljano, a sistem tega ne bo vzdržal," je poudarila namestnica predstojnice oddelka za onkologijo Tamara Petrun.

Onkolog dal odpoved

Kader, ki ga že tako primajnkuje, odhaja. Zdaj je odjeknila novica, da je odpoved dal tudi onkolog. Razlog, da je vodstvu podal odpoved so "slabi pogoji dela", je za 24ur povedala strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Nataša Marčun Varda

Bobo

Onkološki oddelek so preselili na ginekologijo

Predstojnica oddelka za onkologijo v UKC Maribor Maja Ravnik pojasnjuje, da so se zaradi slabih pogojev ravnokar za nekaj dni preselili na oddelek za ginekologijo, da bodo čez vikend opremili prostore, kjer bolniki prejemajo terapijo, da jo bodo v ponedeljek lahko v prilagojenih pogojih dobivali dalje. Zaradi tega, ker bo prostor za prejemanje sistemskega zdravljenja postal praktično gradbišče, bodo pacienti dobivali zdravljenje kar za pregradno steno. 

Katastrofalno stanje

Pacienti in zaposleni se vedno bolj pritožujejo zaradi razmer na oddelku za onkologijo na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Od lani je tam gradbišče in zaradi zapletov pri nadgradnji temu ni videti konca.

Namestnica predstojnice oddelka Petrunova potrjuje, da je položaj resnično zaskrbljujoč: "Naša paliativna ambulanta gostuje v tehničnih prostorih onkološkega oddelka. Imamo dva linearna pospeševalnika in ko delata, je super, ko ne delata, pa iščemo rezervne dele po celi Evropi, ker sta stara 13 let. To pomeni, da se zgodi, da bolniki čakajo na obsevanje do večera."

"Do večera čakajo tudi bolniki za sistemsko zdravljenje. Imamo namreč le 17 ležalnikov in devet postelj, na dan se na njih obrne več kot sto bolnikov. V pritličju imamo štiri ambulante in eno improvizirano ambulanto, na dan pogledamo več kot 150 bolnikov in da bi vsaj malo skrajšali pot onkološkim bolnikom, se tukaj tudi jemlje kri. Naše sestre torej kljub obilici dela jemljejo kri in vzorce same nosijo v centralni laboratorij," je nadalje ponazorila.

Po prvih načrtih bi moral Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor dobiti letos avgusta nov obsevalnik, a se še niti ne ve, kdaj bo objavljen razpis za nakup. "Če ne bomo pohiteli, se bojim, da bo stanje naslednje leto še težje," je dejala Petrun.

Velika težava je med drugim hrup, saj je območje zaradi nadgradnje onkološkega oddelka od lanskega poletja gradbišče. "Vse še teče samo zaradi izjemne potrpežljivosti bolnikov in energije vseh zaposlenih, a počasi več ne bomo zmogli," je priznala namestnica predstojnice.

Gradbene zamude

Nadgradnja oddelka po neuradnih navedbah zamuja več kot eno leto. Junija prihodnje leto bi morala biti že zgrajena in opremljena dodatna sedemnadstropna stavba ob obstoječem oddelku, a se zaradi neuspešnega dogovarjanja s stanovalci v stavbi, predvideni za rušenje, ni še niti začela njena gradnja. Zaenkrat se izvaja le prva faza nadgradnje, ki zajema zvišanje obstoječe stavbe za tri nadstropja, kdaj bodo pričeli z naslednjo, pa ne dajo jasnega odgovora niti v upravi kliničnega centra niti na ministrstvu za zdravje, ki vodi investicijo.

Bolniki prejemajo kemoterapije na hodnikih

Na nevzdržne razmere sta med drugim opozorili dve onkološki bolnici v javnem pismu. "Si onkološki bolniki res zaslužimo, da se zdravimo na hodnikih? Si onkološki bolniki zaslužimo, da nas obravnavajo izčrpani, maloštevilni zdravstveni delavci, ki se preoblačijo v zabojniku? Ali se ljudje, ki o gradnji onkologije odločajo, sploh zavedajo, v kakšni stiski smo onkološki bolniki?" sta se vprašali.

Predstojnica onkološkega oddelka je ponudila odstop

Zaradi nastalega položaja je predstojnica oddelka Maja Ravnik ponudila odstop, a ga vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ni sprejelo. "Čeprav nimam nič s temi zamudami, se kot vodja oddelka čutim odgovorna," je povedala in priznala, da se boji, da se druga faza nadgradnje sploh ne bo izvedla.

Spor s stanovalci ob bolnišnici

Na ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da poskušajo najti rešitev. "Na ministrstvu si ves čas intenzivno prizadevamo, da skupaj z ostalimi deležniki poiščemo rešitev in da se postopki gradnje pospešijo. Zato smo okrepili tudi sodelovanje z lokalnimi oblastmi in pravnimi strokovnjaki, da bi lahko čim hitreje odpravili vse ovire," so povedali.

V začetku decembra načrtujejo primopredajo prve faze projekta nadgradnje onkološkega oddelka "ter nato prehod v drugo fazo". Celotna investicija nadgradnje je ocenjena na okoli 65 milijonov evrov. Izvajalec gradnje stolpnice mora pred pričetkom del pridobiti gradbeno dovoljenje, a to blokira pritožba lastnikov stanovanj v objektih znotraj bolnišničnega kompleksa, ki jih bodo zaradi nove gradnje porušili.

Na ministrstvu poudarjajo, da zastoj zaradi odkupa stanovanj ni posledica domnevno nevestnega dela ministrstva za zdravje: "Odkup namreč ni del projekta izgradnje druge faze onkologije. Jih pa naročnik zaradi strateškega pomena namerava odkupiti in vlaga veliko truda in energije za razrešitev zapleta."

Pojasnjujejo, da se je zapletlo pri zahtevani ceni odkupa stanovanj. "Naročnik razpolaga s štirimi različnimi cenitvami – s tremi, ki so primerljive, in z eno, ki jo je naročil odvetnik lastnikov in bistveno odstopa od preostalih treh. Naročnik ni strokovnjak s tega področja, zato je za revizijo oziroma mnenje glede vseh štirih cenitev zaprosil Slovenski inštitut za revizijo, katerega mnenja še ni prejel," pravijo.

Da bi lastnikom olajšali nakupe nadomestnih stanovanj, so v pogovore vključili Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor. "Pogovori s stanovalci potekajo ves čas, vsem stanovalcem so bile poslane neobvezujoče ponudbe. Od 14 lastnikov jih je pet našo ponudbo sprejelo, eden jo je zavrnil, ostalih odgovorov še nismo prejeli," pravijo na ministrstvu za zdravje. "Naša želja je, da noben onkološki bolnik ne bo preusmerjen na druge lokacije zaradi trenutnih težav," so še zapisali.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec