STA/Uredništvo | 22. 6. 2024, 15:34

Kaj vse lahko opravite na katerikoli upravni enoti v Sloveniji? Objavljamo seznam

Tina Kosec/Bobo

Če zaradi stavke na vaši upravni enoti ne pridete na vrsto, lahko nekatere stvari uredite tudi drugod po državi.

Upravne enote so krajevno pristojne za opravljanje nekaterih storitev, za nekatere storitve pa krajevna pristojnost ne velja, kar pomeni, da jih lahko občani opravijo na upravni enoti kjerkoli v državi. Med slednjimi je tudi izdaja osebnih dokumentov in vozniškega dovoljenja.

Bobo

Seznam storitev brez krajevne pristojnosti

Mogoča je izdaja listin; uredite si lahko osebno izkaznico, potni list, vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje, uredite postopke odmere davka na promet rabljenih motornih vozil, naznanite pogrešitev, izgubo in tatvino osebne izkaznice, potne listine, vozniškega dovoljenja in prometnega dovoljenja

Mogoči so tudi izdaja potrdil iz centraliziranih in informatiziranih uradnih evidenc, odločanje o denacionalizacijskih zahtevkih po 1. točki prvega odstavka 54. člena Zakona o denacionalizaciji, vpis v register pridelovalcev grozdja in vina v okviru vinorodnih dežel ter priglasitev in opustitev osebnega dopolnilnega dela ter pridobitev vrednotnice.

Dokumente si lahko uredite na katerikoli upravni enoti po Sloveniji.

Dokumente si lahko uredite na katerikoli upravni enoti po Sloveniji.

Tina Kosec/Bobo

Prav tako je mogoča izdaja EU kartice ugodnosti za invalide, prijava stalnega prebivališča in stalnega naslova v tujini, prijava začasnega prebivališča in prijava oziroma odjava začasnega naslova v tujini ter sprememba naslova v tujini. Na katerikoli upravni enoti lahko tudi določite naslov za vročanje.

Novo na Metroplay: "Potopljena sem v globoko modrino" | Živa Ploj Peršuh