A. B. | 14. 1. 2023, 07:00

Znamenita ura na 'stolpnici Iskre': borba za vnovično delovanje in le zakaj prehiteva?

Lejla Kruško

Na Trgu Republike se bohoti ura, ki prebivalce že skoraj 50 let obvešča o tem, koliko je ura. Čeprav je včasih informirala tudi o datumu in temperaturi, danes ni več tako. Poznate zgodbo o znameniti uri v prestolnici? 

Nekdanji Trg revolucije danes imenovan Trg Republike v Ljubljani je bil arhitekturno med letoma 1960 in 1983 zasnovan kot kompleks upravnih, poslovnih in kulturnih javnih zgradb. Predstavlja rezultat dela arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki je z zmago na takratnem natečaju mestnih oblasti leta 1959 kasneje oblikoval prostor za postavitev spomenika revolucije.

Spletna stran/NLB/Trg Republike

Že v času projektiranja je bil trg deležen več sprememb, od zasuka trikotnega volumna do zmanjšanja višine stolpnic. Eno izmed slednjih je takrat prevzela Ljubljanska banka, kompleks Trga pa poleg odprte ploščadi in podzemne garaže sestavljata še veleblagovnica Maximarket, ki je bila odprta leta 1971, ter kulturno-kongresni center Cankarjev dom (1977-1983). 

Znamenita ura, ki so jo 'rešili' Ljubljančani 

Stavba TR3, ki je bila nekoč med domačini znana kot 'stolpnica Iskre', stavbo Nove ljubljanske banke (NLB), predstavlja enega od zaščitnih znakov Ljubljane, predvsem zaradi ure, ki se bohoti na njenem vrhu. Slednjo je leta 1972 zasnoval Ravnikar, več kot 45 let je v prestolnici lokalnim prebivalcem ponujala informacije o uri, datumu in temperaturi. 

Tako je ura na stolpnici izgledala nekoč.

Tako je ura na stolpnici izgledala nekoč.

Twitter/@bosstjanz

Maja 2017 je ta prenehala delovati. Pri podjetju Careef, tajkuna Igorja Laha, ki je lastnik stolpnice, so takrat sprva navedli, da ure ne bodo popravili. Razlogi so se skrivali v tem, da so prikazovalniki ure, datuma in temperature tehnološko zastareli, zaradi česar je težko dobiti rezervne dele, ki so med drugim tudi izjemno potratni. 

A ura je začela leta 2018 na kulturni praznik 8 februarja, znova biti. To se je zgodilo zaradi pozivov občanov in drugih prebivalcev, med drugim je o tem takrat pisala tudi Dnevnikova kolumnistka in krajinska arhitektka Ana Kučan. "Moramo jo dobiti nazaj! Je talisman, ki v temi kaže pot," je takrat pozivala. V debato se je takrat vključil tudi župan Zoran Janković. "Glede na želje mimoidočih, ki so prikazovalnik z zanje nepogrešljivimi informacijami označili za nekakšen zaščitni znak Ljubljane, bi bilo dobrodošlo, če bi ura spet delovala," so se takrat strinjali na ljubljanski občini. Na željo in pobudo Ljubljančanov od takrat ura na trgu znova deluje, a v zadnjem obdobju nekoliko bolj upočasnjeno.

Digitalni 'tik tak' ... točno tri minute prehiteva 

Digitalna ura, ki je bila leta 2018 posodobljena in se nekoliko razlikuje od tiste, ki se je tam bohotila nekoč, nekoliko prehiteva. Ugotovili smo, da prehiteva natanko tri minute. Obrnili smo se na upravljavca stavbe, a odgovora na vprašanje, ali gre za namerno nastavitev ure ali ta preprosto prehiteva, do zaključka redakcije še nismo dobili. Ga morda vi poznate? 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu