R. K. | 22. 1. 2023, 09:20

Urška Klakočar Zupančič javnosti pokazala natančne izračune stroškov spornega prevoza na Dunaj

Tina Kosec/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Kot so dejali v kabinetu predsednice državnega zbora, bi bila pot z avtom še nekoliko dražja. A v to ceno so všteli tudi strošek prenočišča.

Pot predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na Dunaj s Falconom še vedno buri duhove. Klakočar Zupanćićeva, ki se je na uradni obisk k avstrijskem kolegu odpravila z vladnim letalom, je z izbiro prevoznega sredtva razburila del slovenske javvnosti. Sedaj so iz njenega kabineta podali že tretje pojasnilo glede dogodka. Tokrat so dodali tudi natančno poročilo o stroških prevoza.

Polet s Falconom na novoletni Dunaj je slovenske davkoplačevalce stal 7.350 evrov, je razvidno iz izračunov, ki so jih poslali iz kabineta Klakočar Zupančičeve. Če bi se obiska avstrijske prestolnice udeležila z avtomobilom, bi bila pot sedemčlanske delegacije še 150 evrov dražja, so ob tem izračunali. So pa v to ceno dodali tudi ceno prenočišča, poročajo 24ur.com.

"Če bi se odločila za potovanje z avtomobilom, bi bilo potrebnih več avtomobilov, večje spremstvo, in sicer predvsem z varnostnega vidika. Pa tudi protokolarno spremstvo," je pojasnila Klakočar Zupančičeva, ki je v predhodnih prizadevanjih skušala javnost pomiriti z pojasnilom, da so zaradi njenega obiska odnosi z Avstrijo na parlamentarni ravni boljši, kot so bili kadarkoli

Borut Živulović/Bobo

Obisk Dunaja nekaj dni kasneje občutno cenejši

Ker pa to ni zaleglo, so iz njenega kabineta sedaj postregli z natančnimi izračuni. Pot s Falconom je po njihovih podatkih stala 7.352 evrov, medtem ko bi bilo treba za pot z avtomobilom odšteti 7.504 evre. Nočitve, ki so bile vštete v ceno, so bile sicer v novoletnem času bistvno dražje kot danes, so poudarili pri omenjenem mediju. 

Na predsednico državnega zbora so leteli tudi očitki, da je bilo njeno potovanje neekološko, a je to zavrnila že v enem od prvih odzivov z besedami, da danes več nihče ne more potovati brez ogljičnega odtisa. 

V predsedničinem kabinetu tako vztrajajo, da je bilo pri novoletnem poletu na Dunaj vse v skladu z zakonom, uporaba Falcona pa znotraj kvote poletov, ki pripadajo državnemu zboru.

A kljub temu je predsednici državnega zbora le 10 dni po novoletnem obisku uspelo na dvodnevni obisk avstrijske prestolnice s podobno številčno delegacijo uspelo potovati za le 2.400 evrov, kar je skoraj 5.000 evrov ceneje kot enodnevni novoletni obisk z vladnim letalom, so poudarili pri 24ur.com.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk