P.M. | 10. 4. 2023, 21:45

Urška Klakočar Zupančič: "To, kar se zdaj dogaja, ni več vzdržno"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nekdanja sodnica, zdaj predsednica državnega zbora, slovi po najbolj širokem nasmehu na politični sceni in tudi po tem, da vse dela drugače, kot smo bili do sedaj vajeni.

Mnogi pravijo, da je prva predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič v naš politični prostor vnesla drugačnost, sproščenost in čutnost. Kritiki ji medtem očitajo, da je njeno obnašanje za politično funkcijo, ki jo opravlja, popolnoma nesprejemljivo. V aprilski številki revije Ona Plus je razkrila marsikateri pogled na zadnja dogajanja povezana z njo ter v družbi nasploh.

Za žensko moč, a brez nalepk in oznak

O tem, ali je ali ni feministka je bilo v preteklih mesecih kar nekaj govora. Čeprav je s svojimi rdečimi salonarji ob nastopu funkcije zaradi očitkov in zgražanja nekaterih kolegov in kolegic sprožila pravo malo žensko revolucijo, se sama kot pravi ne deklarira kot feministka. 

“Mislite, da kaj manj boli, ko šovinisti napadajo moje telo, feministke pa mojo dušo, češ, da sem neumna, ker se ne značujem kot feministka?” je povedala.

“Mislite, da kaj manj boli, ko šovinisti napadajo moje telo, feministke pa mojo dušo, češ, da sem neumna, ker se ne značujem kot feministka?” je povedala.

Danijel Čančarević

"Moja izjava in izjava Nataše Pirc Musar sta se znašli v nominaciji za bodečo nežo kot seksistični izjavi samo zato, ker se nisva deklarirali za feministki."

Meni namreč, da se lahko vsaka ideologija sprevrže v absurd in postane nasilna. "Ko ideologija na kakršen koli način postane nasilna, izgubi svojo prvotno vrednost, saj nasilje, naj bo fizično, psihično ali verbalno, izniči vse dobro, za kar se je neko gibanje zavzemalo," je dejala in nadaljevala: "Kakšen paradoks, da o meni pišejo kot o sociološko nerazgledani, čeprav živim in udejanjam feministične vrednote in ideje, si pa na silo ne lepim nalepke, da sem feministka."  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška Klakočar Zupančič (@urska_klakocar_zupancic)

Spomnimo, nominacijo za bodečo nežo si je prislužila s sledečo izjavo: "Ne, ne bi se označila kot feministka, spoštujem oba spola enako, zavzemam se za vsakogar, kateremu so kršene, lahko rečeva, človekove pravice ali kakšne druge pravice, kakšne druge svoboščine. Za vsakogar, ne glede na to, ali je ženska ali moški, mlad ali starejši, ali veruje ali ne veruje, ne glede na to, kakšne narodnosti je in etnične pripadnosti, spolne usmerjenosti in tako naprej."

O veliki spremembi v družbi, ki nas čaka

Na vprašanje One Plus o današnji negotovosti mladih, o njihovem strahu pred prihodnostjo, težavah z nespečnostjo in anksioznostjo zato, ker se ne morejo zanesti na nič več, saj ni služb, ni stanovanj, podnebne razmere so katastrofalne itd., je odgovorila: "Žalostno je, da smo kot družba prišli tako daleč, da nam mladi to sporočajo." Ob tem je naslovila tudi stiske starejših v naši družbi. Večkrat je poudarila, da to, kar se zdaj dogaja, ni več vzdržno in da nas nedvomno čaka nov družbenopolitični sistem, a da bo prehod vanj bržčas revolucionaren, saj nas tako uči zgodovina.

"Kapitalizem ne bo večen, ker se že nekaj časa kopiči nezadovoljstvo, ta izjemna energija ljudi pa kliče k spremembi."

Dejala je tudi, da se ji zdi prav, da tisti, ki ima, to na nek način povrne družbi, ker mu je ta omogočila, da ima.

"Človeštvo brutalnega kapitalizma ne bo zdržalo."

"Človeštvo brutalnega kapitalizma ne bo zdržalo."

Profimedia

"Spadam v tisto generacijo, ki se je že soočala s težavami, kako dobiti stanovanje, službo, kdaj imeti otroke in ali jih sploh imeti. Iskreno lahko povem, da če ne bi imela pomoči staršev, ne bi mogla priti do svojega stanovanja, čeprav sem takoj po 30. letu postala sodnica."

"Mogoče je, da bo ženska začela združevati in čistiti nesnago, ki se je zaredila v družbi," je v intervjuju za Ono Plus še dejala Klakočar Zupančičeva.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije