STA , T. R. K. | 28. 7. 2024, 21:27

V Logarski dolini neurje ponovno povzročilo razdejanje, reševati morali tudi 17 planincev

Fotografija je simbolična.

Borut Živulović/BOBO

V Sloveniji so neurja povzročila mnoge nevšečnosti. 

Vnovič, le po enem tednu, je bila na udaru vremenskega dogajanja tudi Logarska dolina. Tam je popoldansko neurje vnovič razdejalo območje pod priljubljeno turistično točko slap Rinka. Po enem tednu, ko je v dolino zgrmela velikanska gmota kamenja ter skal in poškodovala cesto, parkirišče in okrepčevalnico ob izhodišču poti do slapu ter planinsko pot proti Okrešlju, se je zgodba ponovila, še preden so območje uspeli sanirati v celoti.

Na fotografijah je razvidno, kakšna je bila situacija teden dni nazaj.

Zgodilo se je enako kot prejšnji teden s petka na soboto, je za STA povedala županja Občine Solčava Katarina Prelesnik. Zasulo je strugo in pot pod slapom, v širini 200 metrov. K sreči nihče ni bil poškodovan, zasulo je tovornjak, ki je bil blizu struge, osebnih avtomobilov na območju ni zasulo. Ponoči bodo dežurali z ustrezno mehanizacijo, če bi spet začelo močneje deževati.

17 planincev morali reševati 

Ujeti so bili tudi nekateri planinci, 17 jih je morala z Okrešlja reševati gorska reševalna služba. Tudi med temi ni bil nihče poškodovan, vsi so že v dolini. Uprava za zaščito in reševanje je popoldne zabeležila številne dogodke na območju regijskih centrov Kranj, Celje, Maribor, Ljubljana, Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje in Novo mesto. V dolini Kamniške Bistrice je spet odneslo cesto, zaradi plazu je zaprta cesta Litija-Zagorje.

Deževje je spremljal močan veter, po podatkih Agencije RS za okolje je najmočnejši izmerjeni sunek znašal 115 kilometrov na uro na Trojanah. Zvečer je medtem Slovenijo dosegla nova nevihtna fronta. Ta je iz Italije najprej zajela območje Julijskih Alp, Posočje in goriško regijo ter se zdaj premika proti osrednji Sloveniji.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil