20. 6. 2024, 14:55 | Vir: STA

Vesela novica za Štajerce: odprtli novo zdravstveno postajo!

Tina Kosec/Bobo

V Mariboru so danes odprli Zdravstveno postajo Magdalena, ki so jo zgradili na mestu dotrajanih ambulant v Jezdarski ulici na Taboru.

Po besedah direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jerneja Završnika gre za največjo investicijo v primarno zdravstvo v zadnjih treh desetletjih v mestu. Prve bolnike naj bi sprejela julija. V novogradnji s 3400 kvadratnimi metri površin bo osem ambulant družinske medicine, dve pediatrični in ena ginekološka ambulanta, dežurni center za otroke in mladostnike, nekaj specialističnih ambulant, dva laboratorija in lekarna.

"Pritličje je namenjeno šolskim in predšolskim otrokom, v nadstropju pa bodo družinske in specialistične ambulante ter ginekologija," je pojasnil Završnik.

Selitev bodo začeli že ta konec tedna, a bo potekala postopoma. "Najprej se bodo sem preselile ambulante družinske medicine, čez poletje specialistične in ginekološka ambulanta, jeseni z novim šolskim letom pa bosta tukaj začela delati še predšolski in šolski dispanzer ter dežurna ambulanta za otroke in mladostnike," je povedal.

Poleg ambulant še nov dežurni pediatrični center, lekarna in garažna hiša 

Zaenkrat bo v objektu delalo 35 ljudi. Gre večinoma za ambulante, ki so v preteklosti že delovale na tej lokaciji, novost pa so dežurni pediatrični center, lekarna in garažna hiša s 30 parkirnimi mesti.

Vrednost celotnega projekta je približno 12,3 milijona evrov. Slabih sedem milijonov je prispevala Mestna občina Maribor, tri milijone ministrstvo za zdravje, 400.000 evrov Lekarne Maribor, ostalo pa zdravstveni dom in občine soustanoviteljice.

Završnik je pojasnil, da je to prvi primer, ko k njihovim vlaganjem v infrastrukturo prispeva država. "Država sicer financira sekundarno in terciarno dejavnost, tokrat pa je prvič primaknila svoj del k primarni, in ta del ni majhen," je povedal.

Župan Saša Arsenovič je spomnil, da je izvedba projekta zahtevala vrsto smelih odločitev. "Čeprav še ni bila zaprta finančna konstrukcija, saj še nismo vedeli, da bo država objavila razpis za investicije v primarno zdravstvo, smo pripravili projekt. Dobro je tudi, da nismo prodali objekta v Dvoršakovi ulici, kjer so lahko ambulante delovale v času gradnje. Zelo naporno je bilo v takratnih zelo zaostrenih razmerah dobiti izvajalca, a smo se uspeli dogovoriti in izpolniti pogoje iz razpisa," je navedel.

Kaj pa dolgo obljubljena zdravstvena postaja Tezno?

Mesto že več desetletij čaka tudi na izgradnjo nove Zdravstvene postaje Tezno, ki je prav tako močno dotrajana. Mestni svet bo popoldne obravnaval investicijsko dokumentacijo za ta projekt in če bo ta potrjena, bodo jeseni po Završnikovih besedah začeli postopek izbire izvajalca gradbeno-obrtniških del. "Najkasneje v začetku prihodnjega leta bi lahko začeli gradnjo in če bo vse idealno, bi objekt lahko bil zaključen konec leta 2026 ali v začetku leta 2027," ocenjuje.

Izgradnja Zdravstvene postaje Tezno, ki jo bodo postavili na novi lokaciji, je enkrat večji projekt kot Zdravstvena postaja Magdalena. Projektantska ocena kaže, da bodo zanjo potrebovali najmanj 20,7 milijona evrov.

V neposredni bližini Zdravstvene postaje Magdalena bo univerza v prihodnjih letih zgradila prizidek k fakulteti za zdravstvene vede, prav tako bližnje območje Kulturnega centra Pekarna pa velja za eno od možnih lokacij za širitev medicinske fakultete oz. uvedbo študija farmacije v Mariboru. "Univerzi moramo omogočiti razvoj," je povedal župan.

Po njegovih besedah so pri prenovi linij mestnega avtobusnega prometa, ki je danes prav tako na dnevnem redu seje mestnega sveta, upoštevali tudi potrebe Zdravstvene postaje Magdalena in tega območja, ki bo tako lažje dostopen z javnim prevozom.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac