T. R. K. | 20. 8. 2024, 11:23

Pozor! V slovenskih gorah vandali poskušajo planince spraviti na stranpota: "Boste to uredili vi ali ... "

FB Matej Mato Hribar/Profimedia

V naših gorah naj bi bili na delu vandali. 

Zadnje čase se člani Planinskega društva Kamnik srečujejo z vse pogostejšim vandalizmom na planinskih poteh po Kamniški Bistrici in Kamniško-Savinjskih Alpah. Na Planinsko društvo Kamnik je planinec Matej Hribar naslovil vprašanje: "Je to nova izvedba označevanja? Boste to uredili vi ali lahko vzorno prekrijem sam? Na sivo ali belo, seveda." V nadaljevanju zapiše: "Če je to 'malanje' nemoteče in koristno, potem imam kakšno zanimivo idejo lahko tudi jaz ..." V objavi je zapisal tudi, kje je označbe opazil: Med Repovim kotom in Srebrnim sedlom. 

V pogovoru za Dnevnik je Zravko Bodlaj, podpredsednik in načelnik markacistov pri PGD Kamnik, povedal, da gre očitno za delo starega (ne)znanca. Povedali so, da so označbe, ki tja zagotovo ne spadajo, opazili na poti čez Žmavcarje proti bivaku pod Skuto in v Repovem kotu ter iz smeri Kraljev hrib čez Rigelj do Šimnovca na Veliki planini.

Dodal je, da ocenjujejo, da gre za isto osebo. Neznana oseba naj bi tudi uničila usmerjevalne table na urejevalnih poteh. Zaradi tega imajo veliko gmotno škodo. Poudaril je, da so markacije pomembne za boljšo varnost na poteh. 

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković