STA/Uredništvo | 24. 10. 2024, 15:00

Vlada sprejela nov zakon: številni upokojenci bi lahko ostali brez svoje pokojnine

Profimedia

Mnogi starejši nimajo dostopa do informacij, zaradi česar se lahko zgodi, da bodo močno prikrajšani.

Zaradi novega zakona, ki ga je sprejela vlada, bi se lahko zgodilom da bodo nekateri upokojenci ostali brez vdovskih pokojnin. Upravičenci do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine lahko namreč zahtevo za to pravico oddajo le še do konca decembra. Kdor bo rok zamudil, do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine ne bo upravičen, so opozorili na Zavodu za pokojninsko zavarovanje (ZPIZ).

Vlada sprejela nov zakon: številni upokojenci bi lahko ostali brez svoje pokojnine
Profimedia

Pozivajo k spremembi zakonodaje

V društvu Srebrna nit opozarjajo, da številni upokojenci zaradi omejenega dostopa do informacij letos še niso uveljavili pravice do izplačila, vlado pa pozivajo k spremembi zakona, da bi s tem omogočili priznanje in odmero pravice do vdovske pokojnine po uradni dolžnosti, podobno kot bo ZPIZ upravičenost preverjal pri tistih, ki 28. decembra 2023 še niso izpolnjevali pogojev za priznanje vdovske in lastne pokojnine - tem upokojencem namreč zahteve za vdovsko pokojnino ni treba vložiti.

Vložiti jo morajo torej tisti le tisti upokojenci, ki so 28. decembra 2023 že izpolnjevali pogoje za priznanje pravice do vdovske pokojnine in lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, njihova pokojnina pa je skupaj z morebitno pokojnino iz tujine nižja od zagotovljene pokojnine v višini 748,27 evra. Pri tem ni pomembno, katera od navedenih pravic se upokojencu izplačuje trenutno.

Vlada sprejela nov zakon: številni upokojenci bi lahko ostali brez svoje pokojnine
Profimedia

Prav tako morajo zahtevo za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine do konca decembra vložiti vdove ali vdovci, ki jim je bila pred letom 2012 na podlagi zakona o varstvenem dodatku vdovska pokojnina zagotovljena najmanj v višini mejnega zneska skladno s tem zakonom.

Nekateri bi lahko rok zamudili, ker nimajo informacij

Vse skupaj pa ni tako enostvano enostavno. Društvo Srebrna nit namreč opozarja, da starejši ne vedo, da morajo za prejetje vdovske pokojnine oddati zahtevo za izplačilo. "Veliko starejših ima omejen dostop do informacij. Posebej če živijo sami, nimajo sorodnikov, nimajo radia, televizije, dostopa do interneta, pametnega telefona, računalnika, časopisov in revij, kjer opozarjajo na to pravico. Tudi če informacija do njih pride, je pogosto ne razumejo in ne vedo, kako ravnati," so opozorili.

V društvu pozivajo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti k vložitvi spremembe zakona, po katerem bi vdovsko pokojnino lahko priznali vsem upravičenim, brez da bi ti morali oddati zahtevo za izplačilo. Kot so navedli, bi s tem vsaj najrevnejšim omogočili nekoliko lažje življenje in jim delno odvzeli skrb za preživetje.

starejši, upokojenci, občani
BOBO/ ZIGA ZIVULOVIC JR.

Pod pragom revščine kar 13 odstotokov Slovencev

Da omejitev pridobitve pravice do zagotovljene vdovske pokojnine na letošnje leto ni ustrezna, je ocenil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je odgovorne pozval k vzpostavitvi aktivnosti, s katero bi obveščali morebitne prejemnike, in jasne predstave, kako te upokojence doseči. Hkrati je pozval k podaljšanju dostopa do te pravice s sprejemom ustreznih aktov, s čimer bi vsem upravičencem zagotovili dovolj časa, da bi jih te informacije dosegle, navaja Dnevnik.

Dodal je, da sam že vrsto let opozarja na revščino, posebej med starejšmi, težave pa odgovorni ne rešujejo ustrezno. Kot so opozorili v društvu Srebrna nit, je namreč lani v Sloveniji pod pragom revščine živelo kar 264.000 prebivalcev oziroma skoraj 13 odstotkov vseh prebivalcev. Poudarili so, da po podatkih ZPIZ 40.000 upokojenih prejema pokojnino, nižjo od 700 evrov mesečno. 

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja