20. 6. 2022, 09:31

VIDEO: Nespoštljivo vedenje voznikov v zastojih! Eden izmed njih izstopil iz avtomobila in fotografiral dogajanje

Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah/fotomontaža

Konec tedna so se na cestah zvrstili številni zastoji, ki so nastali tudi zaradi prometnih nesreč. Pri tem je pomembno, da ustvarimo reševalni pas, saj lahko s tem nekomu tudi rešimo življenje. A nekateri vozniki tega še zmeraj ne razumejo. 

Vedenje nekaterih voznikov v zastojih postaja vse bolj nevarno, zato preprosto ne boste verjeli, kaj si nekateri privoščijo. Poglejte si torej, česa zares ne počnite na avtocestah. 

Zavod Reševalni pas je na Twitterju opozoril na početje voznikov, ki v zastojih izstopajo iz osebnih avtomobilov in se sprehajajo po odstavnem pasu. K fotografijam so pripisali: "Zaščita pred soncem bi bila na mestu. Kako zelo primitivno, nevarno in neumno ..." 

Na avtocesti ne izstopajte iz avtomobila, kot je to storil eden izmed voznikov na štajerski avtocesti, ki je brezskrbno posedal pred tunelom. Komentator, ki je objavil fotografijo je ob njej zapisal: "Štajerka v sredo. Maksimalno 10 minut smo stali v koloni in je bilo že potrebno stopiti iz vozila ... Ne zmanjka takšnih talentov."

Tudi pred polno zaporo ceste med Mariborom in Slovensko Bistrico so se vozniki odločili med seboj poklepetati izven avtomobilov. Kljub temu, da jih je Zavod Reševalni pas za ustvarjanje reševalnega pasu pohvalil, je pri tem treba poudariti, da se lahko na kavi dobite tudi, ko zapustite avtocesto. 

Nekateri vozniki še zmeraj nespoštljivi do ustvarjanja reševalnega pasu 

Reševalni pas pomeni, da se s svojim vozilom umaknete na rob cestišča, ne pa tudi na odstavni pas. S tem reševalnim vozilom omogočite, da se zapeljejo mimo vas ne glede na stran, po kateri jim je to omogočeno, čeprav je predpostavljeno, da peljejo v sredini med vozili.

Med drugim so na Zavodu Reševalni pas poudarili, da se reševalnega pasu ne ustvarja samo v primeru prometnih nesreč, kot so zapisali na Facebooku:

"Reševalni pas morate ustvariti vedno, ko se promet na avtocesti ali hitri cesti zaustavlja ali se zaustavi. Vedno!" 

Kako pravilno ustvariti reševalni pas? 

Prvo pravilo torej ostaja - ne zapuščajte svojega vozila.

Reševalni pas mora izgledati samo tako, kot je prikazano na spodnjem videoposnetku.

Ne pozabite – ne ogrožajte svoje in tuje varnosti, v primeru prometnih nesreč lahko nekomu rešite življenje. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije