J. Z. | 16. 9. 2022, 16:26

Napovedi vremenoslovcev vse prej kot optimistične, poplavlja vedno več rek (preverite, katere)

Bobo

Dež ne popušča, razmere po državi pa se poslabšujejo, saj voda ogroža vse več hiš in drugo premoženje prebivalcev. Prebivalce ob nekaterih rekah skrbi, da jim bo povodenj odnesla vse, kar imajo.

Hidrološke razmere v porečjih Gradaščice in Poljanske Sore, kjer je bilo zjutraj največ težav zaradi naraslih vodotokov, so se sredi dneva umirile, obe reki upadata, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso)

Medtem pa se povečuje pretok nekaterih drugih rek po državi. Izdatno je narasla Logaščica s hudourniškimi pritoki, ki tudi poplavlja. Na običajnih poplavnih območjih se razlivata Ljubljanica s pritoki in Idrijca. V osrednji in severozahodni in ponekod v vzhodni Sloveniji prevladuje velika vodnatost, na Pivškem in Primorskem ter v Prekmurju pa je vodnatost ostala mala.

Tekom dneva bodo reke še nekoliko narasle v osrednjem, južnem in zahodnem delu države. V soboto dopoldne bo vodnatost rek v večjem delu države velika, razlivanja so možna predvsem ob Ljubljanici in Krki, ter manjših rekah predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji. Poplavljala bo tudi Kolpa.

V soboto popoldan bo večina rek začela upadati. V noči na nedeljo bodo največje pretoke dosegle kraške reke Krka, Ljubljanica, Kolpa ter Sava v spodnjem toku. V nedeljo čez dan bodo reke povsod po državi upadale.

Arso je zaradi obilne količine padavin izdal rdeče opozorilo za južni in osrednji del Slovenije. Dolgotrajni krajevni nalivi bodo predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Količina padavin je v marsikje presegla 200 milimetrov na kvadratni meter. "Na tem območju je v 24 urah padlo več dežja kot v juniju, juliju in avgustu skupaj," je pojasnil vremenoslovec Brane Gregorčič.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije