18. 9. 2024, 16:29 | Vir: STA

Želel se je upokojiti, a ga je Golob poklical k sebi: zdaj bo postal minister

Borut Živulovič/Bobo

Želel se je upokojiti, a ga je premier poklical k sebi in mu naložil pomembno nalogo.

Premier Robert Golob je po odstopu ministra za vzojo in izobraževanje Darja Felde za naslednika izbral Vinka Logaja, ki od leta 2014 vodi Zavod Repbulike Slovenije za šolstvo, smo poročali. Aktualni mandat je že njegov tretji, iztekel bi se mu poleti 2026, a je Logaj letos poleti napovedal predčasen umik s te funkcije. Na čelu zavoda ima polna pooblastila še do 30. septembra, medtem pa so že stekli postopki za razpis za novega direktorja.

Ministrsko funkcijo prevzel na hitro, želel se je upokojiti

Logaj je povedal, da pogovori o prevzemu ministrske funkcije niso bili dolgi. "Moja takratna odločitev julija, da se upokojim, je bila resna in iz tega razloga sem tudi zaprosil za predčasno razrešitev," je dejal. Na pogovoru pri premierju je bil prejšnji teden, je dodal.

Vinko Logaj je priznal, da se je želel upokojiti, a ga je prejšnji teden k sebi poklical premier Robert Golob. Zdaj bo prevzel ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Vinko Logaj je priznal, da se je želel upokojiti, a ga je prejšnji teden k sebi poklical premier Robert Golob. Zdaj bo prevzel ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Borut Živulovič/Bobo

Kaj si lahko od njega obetamo?

O prioritetah mandata razmišlja, vendar jih za zdaj še ne želi deliti z javnostjo. V javnosti so kot pereča področja med drugim izpostavljeni pomanjkanje kadra in nizke plače. Tudi sam jih prepoznava kot pereča.

"Je pa še nekaj stvari, zagotovo, ki jih je treba nekje nastaviti, da bi se stanje na tem področju izboljšalo. Namreč kadra ni možno rešiti čez noč, tu zagotovo so potrebni širši sistemski ukrepi," je dejal.

Logaj še čaka na uradno imenovanje za funkcijo ministra

Premier mora zdaj skladno s poslovnikom državnega zbora v sedmih dneh obvestiti državni zbor o odstopu. Njegovo obvestilo se mora uvrstiti na dnevni red seje državni zbor najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Obvestilo za državni zbor v premierjevem kabinetu že pripravljajo.

Vinko Logaj in Robert Golob

Vinko Logaj in Robert Golob

Borut Živulovič/Bobo

Po seznanitvi poslancev z njegovim odstopom bo Feldi funkcija prenehala, delo pa bo nadaljeval na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Nato bodo stekli tudi postopki za imenovanje Logaja na funkcijo ministra za vzgojo in izobraževanje.

Odstop Felde

Darjo Felda je premierju Robertu Golobu svoj odstop že sporočil ustno, danes pa je v kabinet predsednika vlade še uradno poslal odstopno izjavoFelda je namreč izrazil željo, da se vrne v akademske vode.

Darjo Felda

Darjo Felda

Borut Živulovič/Bobo

Felda je na ministrsko mesto januarja 2023 prišel iz akademskih krogov, in sicer Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. V času svojega ministrovanja se je soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in neupoštevanja stroke, z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni tudi nekateri v koaliciji.

Darjo Felda, Robert Golob in Vinko Logaj

Darjo Felda, Robert Golob in Vinko Logaj

Borut Živulovič/Bobo

Koalicijske partnerice so sicer med prednostne naloge, o katerih so se pogovarjale na vrhu koalicije minuli teden, kot "izjemno pomembno" uvrstile področje znanja. Temu bodo, kot je tedaj pojasnil premier, v prihodnjih mesecih namenili dodatno, tako finančno kot zakonsko podporo. V torek pa so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da je premier Golob koalicijskim partnerjem na sestanku "predstavil svojo vizijo kadrovskih sprememb s ciljem, da bo vlada uspešno in učinkovito uresničila zastavljene cilje, ki jih je dorekla na vrhu koalicije pretekli teden".

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković