Nika Vajnhandl | 29. 9. 2024, 07:00

Zakaj, za vraga, mora biti vinska kraljica samska!? Preverili smo razloge za bizarne pogoje sodelovanja

Jure Banfi/Bobo

"Naziv vinska kraljica Slovenije lahko pridobijo dekleta med 18. in 25. letom starosti, slovenske državljanke samskega stanu, ki imajo znanje o vinih, o slovenskem vinogradništvu, znanje vsaj enega večjega svetovnega jezika in vozniški izpit," je zapisano v pozivu za letošnji razpis. Govorili smo s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem, ki nam je pojasnil, zakaj so tako strogi pogoji – in zakaj, za vraga, mora biti samska.

Bliža se čudežni čas martinovanja, ko se bo grozdni sok spremenil v vino in bo izbrano slovensko dekle izvedelo, da bo okronano za 28. vinsko kraljico Slovenije. Tako je Pomurski sejem že razpisal natečaj za vinsko kraljico Slovenije in dekleta se že prijavljajo. A prijaviti se ne more katerokoli dekle: pogoji so precej strogi.

Strogi pogoji

"Naziv vinska kraljica Slovenije lahko pridobijo dekleta med 18. in 25. letom starosti, slovenske državljanke samskega stanu, ki imajo znanje o vinih, o slovenskem vinogradništvu, znanje vsaj enega večjega svetovnega jezika in vozniški izpit," je zapisano v pozivu za letošnji razpis. Dolgoletnega predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca smo vprašali, čemu služijo tako strogi pogoji.

Stara mora biti med 18. in 25. let

Naziv vinska kraljica Slovenije lahko pridobijo dekleta med 18. in 25. letom starosti in mora imeti vozniški izpit. Medtem ko je jasno, da je najnižja starost določena zaradi zakonskih omejitev in zahteve po vozniškem izpitu, smo vprašali Erjavca, zakaj je določena najvišja meja. "Najvišja zato, ker predvidevamo, da dekleta po 25. letu starosti zaključujejo ali zaključijo izobraževanje in se zaposlijo oziroma postanejo aktivne iskalke zaposlitve," nam je pojasnil, da meni, da bi obveznosti kandidatke po 25. letu starosti, kot so zaključevanje študija, pisanje magistrske naloge, iskanje zaposlitve oziroma aktivna zaposlitev, dekle omejevale pri opravljanju poslanstva vinske kraljice Slovenije.

Mora biti samska

Najbolj preseneča zahteva, da mora vinska kraljice Slovenije biti samskega stanu. Erjavec pojasnjuje, da naziv prinaša veliko obveznosti in odgovornosti, zaradi katerih bi aktivna zakonska zveza lahko vplivala na razporeditev časa in nalog: "Dekle naj bi bilo neporočeno, saj aktivna zakonska zveza tako ali drugače prinaša delitev del med partnerjema. Zaradi navedenega bi bile oškodovane bodisi zadolžitve vinske kraljice Slovenije bodisi obveznosti, ki jih prinaša življenje v skupnem gospodinjstvu."

Erjavec sicer pojasnjuje, da ne gre za to, da kandidatka ne bi smela imeti partnerja: "Kandidatka je lahko v partnerski zvezi, mišljeno je, da naj ne bi bila poročena. Zveza je celo dobrodošla, saj jo lahko partner spremlja na njenih popotovanjih in ji pomaga pri prevozih."

Poudarja, da je življenje vinske kraljice zelo dinamično in polno potovanj, nastopov ter zahteva sodelovanja na različnih dogodkih in prireditvah, zato se od izbrane kandidatke pričakuje, da bo lahko popolnoma predana svoji vlogi skozi celotno obdobje mandata. Zahteve po samskem stanu so tako tudi posledica predvidevanja, da bi skrb za otroke ali druge družinske obveznosti lahko ovirale opravljanje njenih nalog: "Obveznosti vinske kraljice Slovenije so relativno zahtevne in bi lahko omejevale skrb za otroka."

Izbor 28. vinske kraljice Slovenije

Prijave sprejemajo do 24. oktobra. Erjavec je za Metropolitan.si razkril, da se praviloma na razpis prijavi od tri do deset kandidatk, "ki so prepričane vase, da znajo, zmorejo in želijo širiti kulturo uživanja plemenitega vina in sloves vinorodne dežele Slovenije doma in preko meja domovine".

Izbor Vinska kraljica Slovenije bo potekal okoli martinovega, torej v prvi polovici novembra. Izbrana kandidatka bo okronana na slavnostni prireditvi, ki bo potekala v prvi polovici januarja 2025.

Izbor poteka v obliki izpita, kjer se kandidatke predstavijo sami komisiji, ki jo sestavljajo predstavniki nosilca projekta, institucij, stroke in pokroviteljev. Kandidatke morajo predstaviti sebe, vinorodno regijo Slovenije in izbrano vino v domačem jeziku in enem od svetovnih jezikov. Kandidatka se mora izkazati z dobrim splošnim znanjem in razgledanostjo, poznavanjem vinogradništva in vinarstva ter znanjem ponudbe vina. Kandidatke pred izpitom prejmejo vsa potrebna gradiva, da se lahko na izbor ustrezno pripravijo.

Vinska kraljica Slovenije

Vinska kraljica Slovenije sodeluje v času svojega mandata na približno sto dogodkih, posvečenih vinu, širjenju vinske kulture, vinskemu turizmu, izobraževanju mladih o škodljivostih prekomernega uživanja alkohola in prednostih kulturnega uživanja najboljših vin, pa tudi na dobrodelnih prireditvah. Sodeluje v številnih pogovorih s klasičnimi, radijskimi, televizijskimi mediji in elektronskimi mediji, pripravlja prispevke zanje, nagovarja obstoječe in bodoče častilce plemenite kapljice prek družbenih omrežij.

Poslanstvo vinske kraljice Slovenije je za dekleta izziv, a tudi obveznost, ki jo z veseljem sprejmejo. "Vse dosedanje kraljice so nosile krono v ponos vinski kulturi, slovenskim vinom, vinogradništvu in vinskemu turizmu. Vsaka od njih je dodala instituciji poseben, oseben pečat," je povedal Erjavec.

Brez izjeme so vse do sedanje Vinske kraljice Slovenije svoje kraljevsko leto ocenile kot zahtevno.

Brez izjeme so vse do sedanje Vinske kraljice Slovenije svoje kraljevsko leto ocenile kot zahtevno.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Brez izjeme so vse dosedanje vinske kraljice Slovenije svoje kraljevsko leto ocenile kot zahtevno, a hkrati dodale, da so vse napore odtehtali nepozabni dogodki, topla srečanja z vinogradniki, vinarji, ljubitelji vina in vrhunskimi vini. Ne glede na to, ali v nadaljnji karieri z vinom ostajajo poklicno, pravijo, da ostajajo z vinom tesno povezane.

Novo na Metroplay: Natalija Verboten o vrnitvi med poskočne ritme, družini in iskanju pomoči